En toen was er Corona!

OF maakt in deze tijd ruim baan voor al het nieuws van onze Friese ondernemers. Pak je podium en breng je diensten en producten extra onder de aandacht. Ymkje de Vries van Kies Koers doet dat ook, met onderstaande column. Het NLP-instituut heeft inmiddels de individuele gesprekken weer opgepakt, met inachtneming van de regels van het RIVM.

En toen was er Corona. En alles was anders, toch?

De moeilijkheden die dat oplevert voor ondernemers hoef ik jullie niet te vertellen.  Je wordt overspoeld met vragen en moet je richten op een heel ander vak dan dat waar je normaal gesproken mee bezig bent. Namelijk crisismanagement van een ongekende omvang.

Er zijn meer waarheden!
Zo sprak ik een ondernemer die onzeker en gestrest was over wat hem te wachten staat. Hij wilde weten hoe hij zijn personeel in dienst kon houden. Hij voelde een hoge verantwoordelijkheid naar zijn medewerkers en alle mensen die bij het bedrijf betrokken waren.  “Wat doe je in deze tijd?” vroeg ik hem. Hij antwoordde: “Ik volg de hele dag het nieuws, ook als ik onderweg ben, op mijn telefoon, in de auto. Ik praat met iedereen over Corona: het is natuurlijk het gesprek van de dag.” Ik vroeg door: “En wat nog meer?” De ondernemer antwoordde: “Ik kijk naar de financiële cijfers en bedenk allerlei scenario’s, vooral de slechtste.”

Mijn advies aan hem was: “Het is natuurlijk heel goed om de realiteit onder ogen te zien. Er is maar één waarheid in deze tijd en dat is jouw waarheid. Datgene wat er vandaag de dag speelt in jouw bedrijf is ook datgene waarmee jij hebt te dealen. Maar het wel zaak om te bedenken dat er nog meer ‘waarheden’ zijn.”

Hoe ga je met deze crisis om?  

Overal lees je dat deze tijd creativiteit vraagt van ondernemers. Vanuit mijn kennis over mensen weet ik dat creativiteit pas gaat stromen als het stressniveau gedaald is tot onder een bepaald niveau. Wat kun je daaraan doen:

  • Zorg goed voor jezelf. Wat heb jij nodig om het hoofd koel te houden en een manier te vinden om te acteren in deze situatie?
  • Actie! Want actie is geboden. Na een moment van schrik en stress is het tijd voor afstand nemen, even stilstaan bij wat nu echt belangrijk is. En: keuzes maken.
  • Bedenk een weg om erdoor te komen. Het gaat er niet om dat deze crisis ons overkomt, het gaat er juist om: hoe kom je er weer uit!
  • Als er zaken zijn waar je niets aan kunt veranderen, steek er dan geen energie in. Steek je energie en aandacht in de zaken waar je wèl invloed op hebt. Het helpt niet als je de hele dag op je telefoon kijkt naar het laatste nieuws.
  • Observeer jezelf en jouw onderneming van een afstandje. Kijk naar wat jouw rol is en wat jij vanuit die rol kunt toevoegen.

Vraag om hulp en leer van elkaar
De ondernemer die ik sprak heeft baat gehad bij deze tips. Hij is gaan nadenken over een plan waar hij straks profijt van heeft: een strategisch marketingplan. Hij gaat zich voorbereiden op betere tijden, want die komen!

Laat zien dat je er bent, houd contact met je klanten en medewerkers, blijf positief kijken naar de toekomst, vraag anderen om hulp en leer van elkaar. En als je er niet uitkomt, dan helpen wij je graag. Bel ons om samen een kop koffie te drinken. We staan zoals altijd voor je klaar om je weer op weg te helpen.
We hebben na een tijd van bezinning de individuele gesprekken weer opgepakt. Deze kunnen gewoon doorgang vinden met inachtneming van de regels van het RIVM.

Ymkje de Vries
Kies Koers

www.kieskoers.nl

Delen via

Ymkje de Vries

Kies Koers

NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Ymkje de Vries is eigenaar van KiesKoers, ‘hét NLP-instituut van Fryslân’. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach, NLP Coaching trainer en ook Hypnose trainer. Voor vragen aan Ymkje kunt u contact zoeken via 06 44832771 of mail Ymkje. De colums van Ymkje worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via haar eigen Specialisten pagina.