Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk

Waar word jij door geraakt: wat triggert jou op de werkvloer? Waarom kanje het met de ene collega goed vinden en met de andere absoluut niet? Dat je voortdurend overhoop ligt met de directeur zou weleens kunnen komen doordat die hetzelfde autoritaire gedrag vertoont als je vader vroeger. Perceptie is projectie: alles waar jij je aan ergert zegt iets over je eigen ervaringen. Dit besef kan een enorme eyeopener zijn.

Vraag jezelf dus af: dat ik mij mateloos erger aan dat ene teamlid, wat zegt dat over mij? Iedereen neemt zijn eigen ‘bagage’ mee naar het werk: al zijn jeugdherinneringen en ervaringen. Hoe we op een ander reageren heeft daar dan ook alles mee te maken. Onbewust borduren we voort op patronen uit het verleden, ook al dienen die ons allang niet meer. Hoe graag we ook zouden willen dat de ander zijn manier van doen verandert, we hebben er meer aan om onze eigen manieren onder de loep te nemen. Welk overlevingsmechanisme houdt jou in de tang?

Verander wat niet helpend is

Bij Kies Koers begeleiden we een grote diversiteit aan mensen. Deelnemers aan onze trainingen komen er bijvoorbeeld achter dat ze als volwassene onbewust nog steeds iets proberen te bewijzen tegenover hun ouders: succesvol zijn is een plicht waaraan ze moeten voldoen. Of dat nu in het verleden expliciet zo gezegd is of niet. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk, dus alleen jij kan veranderen wat niet meer helpend is.

Persoonlijke ontwikkeling

Als je hiermee aan de slag gaat, ben je bezig met je persoonlijke ontwikkeling. Het vergt lef om goed naar jezelf te durven kijken en je eigen patronen te onderzoeken. Wat is jouw aandeel in zaken die vastlopen binnen de organisatie? Het heeft namelijk geen zin om steeds maar ‘de rotte appel’ uit de organisatie te halen, zodat jij niet meer getriggerd wordt. Dat is een tijdelijke oplossing: er zal altijd een ander voorbij komen die jou weet te raken.

De enige oplossing is om bij jezelf een blijvende verandering tot stand weten te brengen. Kies Koers kan je daarbij helpen. Doe bijvoorbeeld mee aan onze NLP Business 6-daagse, de eerstvolgende start op dinsdag 4 juni. Hier leer je NLP toepassen in een businesscontext.

Ymkje de Vries
KiesKoers


Delen via

Ymkje de Vries

Kies Koers

NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Ymkje de Vries is eigenaar van KiesKoers, ‘hét NLP-instituut van Fryslân’. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach, NLP Coaching trainer en ook Hypnose trainer. Voor vragen aan Ymkje kunt u contact zoeken via 06 44832771 of mail Ymkje. De colums van Ymkje worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via haar eigen Specialisten pagina.