Meer kwaliteit na het loslaten van de tijd

Hoe vul jij je tijd in? Met aandacht, of slokt de factor tijd jou op? Rond de jaarwisseling heb ik vakantiegevierd. Omdat onze vakantieplannen niet door konden gaan, zijn we thuisgebleven. Familieleden kwamen beurtelings op bezoek: ook heel gezellig. Wat kun je leren van gewoon even thuis zijn en je overgeven aan dat wat is?

Ons brein heeft af en toe rust nodig. Even geen of minder prikkels. Dat weet ik, dat weet jij, maar weten en ook echt doen, dat zijn twee! Onze onbewuste patronen nemen het vaak over, we doen wat we doen zonder te beseffen dat we pogen grip te houden op de kloktijd.

Ik las ooit een interessant boek hierover: Stil de tijd, van Joke Hermsen. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen kloktijd: Chronos en belevingstijd: Kairos. Een gezonde afwisseling tussen deze twee blijkt het meest productief te zijn. 

Met meer aandacht

Toen het mij eenmaal lukte om los te komen van mijn planning, genoot ik van mijn wandelingen en lekker niksen. Als je bewust ‘uitgaat’ in je vaste omgeving merk je pas hoe fijn dat is. En hoe vaak je dat normaalgesproken mist. Dit leverde mij qualitytime op.

Ik vergat zelfs wat ik allemaal nog moest doen. Ik moet normaalgesproken zoveel: er draait continue een to-do-lijstje voor mijn ogen. De rust en stilte doen mijn werk goed en mijzelf nog meer, merk ik nu. Door de invulling van deze vakantie kan ik mijn werk nu sneller en beter doen: mijn aandacht is vele malen groter.

Snelheid

We gaan vaak maar door…. Herken je dat? Ik sta gewoonlijk voortdurend in contact met de wereld om mij heen. Zowel zakelijk als privé. Als ik werk ligt mijn telefoon meestal voor mij op tafel. Terwijl ik weet dat ik beter werk als ik echt kan opgaan in mijn werk. Als mijn concentratie dieper is ben ik productiever en is de kwaliteit van mijn werk hoger. En het belangrijkste: het plezier en de bevrediging die ik uit mijn werk haal wordt groter als ik echt ‘in de flow’ zit.

Schijnbaar had ik er een vakantie in coronatijd voor nodig om fiks met de neus op de feiten gedrukt te worden. Inmiddels is er wezenlijk iets veranderd. Wat dat is? Kom ook eens wat vaker los van de factor tijd. Ik wens je vele Kairos-momenten toe!

Delen via

Ymkje de Vries

Kies Koers

NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Ymkje de Vries is eigenaar van KiesKoers, ‘hét NLP-instituut van Fryslân’. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach, NLP Coaching trainer en ook Hypnose trainer. Voor vragen aan Ymkje kunt u contact zoeken via 06 44832771 of mail Ymkje. De colums van Ymkje worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via haar eigen Specialisten pagina.