Tijd voor reflectie

Waar maken we ons druk om? En waar zouden we ons druk om moeten maken? Een vakantie naar Spitsbergen gaf mij tijd voor reflectie en het nadenken over een nieuwe koers. Daar tijd voor kunnen vrijmaken, dat gun ik iedere ondernemer.

Een reis om nooit te vergeten, een écht avontuur was mijn expeditie naar Spitsbergen. Op een zeilboot, een tweemaster met slechts achttien mensen aan boord, zonder telefonisch bereik en internet, had ik alle tijd om terug te kijken op waar ik mee bezig ben geweest de afgelopen jaren.

Ik heb in vijf jaar een bedrijf opgezet waar ik trots op ben, en ik heb nu een punt bereikt waarop ik keuzes moet maken. Zal ik een extra coach in dienst nemen, een trainer opleiden, of nog iets anders?  Maar mensen komen voor mij, ik bén Kies Koers. In de leegte en ongelofelijke stilte van het Arctische gebied laat ik mijn gedachten gaan over deze en andere vragen. Terwijl de golven mij wiegen kan ik volop genieten. Wanneer doe jij dat, je hoofd leegmaken en een nieuwe koers uitzetten?

In de waan van de dag is er van alles te doen. Ik ontmoet fantastische mensen en heb de mooiste baan van de wereld. En er is ook een andere kant: het persoonlijke leven. Voor mij zette het verlies van mijn moeder in januari de wereld even stil. Zo’n verlies betekent nogal wat, heb ik daar wel tijd voor gehad? Nou, niet echt. Deze reis heeft me doen beseffen hoe relatief alles kan zijn. De grootsheid van de wereld om mij heen en de nietigheid van ons als mensen maakt me nederig. Waar maken we ons druk om?

We zouden ons druk moeten maken over zaken die veel groter zijn dan onszelf: we zijn in hoog tempo de zeeën en de natuur aan het vernielen. Wat kan ik doen om dat te veranderen? Niet veel en toch ook wel, want verandering begint bij jezelf. Voor mij werd deze vakantie naar Spitsbergen dan ook een levensveranderende reis.

Als ondernemers hebben we te maken met krachten zoals succes, winst en groei, maar ook met duurzaamheid. Hoe kun je je eigen organisatie toekomstbestendig maken én een steentje bijdragen aan de toekomstbestendigheid van onze aarde? Dat is een uitdaging waar we met z’n allen voor staan.

Ymkje de Vries is eigenaar van Kies Koers, hét NLP-instituut van Fryslân. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach, NLP Coaching trainer en ook Hypnose trainer. Kijk voor meer informatie op www.kieskoers.nl. Reageren op deze column? Mail info@kieskoers.nl

Delen via

Ymkje de Vries

Kies Koers

NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Ymkje de Vries is eigenaar van KiesKoers, ‘hét NLP-instituut van Fryslân’. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach, NLP Coaching trainer en ook Hypnose trainer. Voor vragen aan Ymkje kunt u contact zoeken via 06 44832771 of mail Ymkje. De colums van Ymkje worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via haar eigen Specialisten pagina.