Start Fries traject om zorgtekort aan te pakken

25 nieuwe talenten worden de komende tijd klaargestoomd voor de zorg. Ze gaan de module ‘Individuele Basiszorg verlenen’ volgen en tegelijkertijd stage lopen bij een zorgorganisatie. Zij worden de helpende handen aan het bed, waar in de zorg zo’n enorm tekort aan is. Vandaag startte de eerste groep in Leeuwarden, volgende week starten de anderen in Sneek.

Er is een enorm tekort aan mensen die de algemene dagelijkse levensverrichtingen en persoonlijke verzorging in de zorg kunnen uitvoeren. Dus mensen helpen met opstaan, wassen en steunkousen aandoen. Het enthousiasme van zorgorganisaties was daarom ook groot toen gemeente Leeuwarden en UWV hen benaderde voor een nieuw traject: ‘Nieuw talent in de zorg’. De deelnemers gaan de komende 12 weken één dagdeel naar de ROC Friese Poort en lopen minimaal 16 uur per week stage. Dit doen ze bij de zorginstelling waarvoor zij gekozen hebben.

Daten met de zorg

Begin maart hebben de deelnemers gespeeddatet met de deelnemende zorginstellingen. Van de 40 kandidaten hebben uiteindelijk 29 een match gevonden. Na het succesvol afronden van het voortraject kunnen zij ondersteunende werkzaamheden in de zorg uitvoeren en kunnen ze eventueel in de zomerperiode als vakantiekracht aan de slag. Vier kandidaten doen niet mee met dit voortraject, maar starten direct met een Beroepsbegeleidende Leerweg traject (BBL) en gaan in dienst bij één van de zorginstellingen. “Dat is nu al een mooi resultaat” vertelt Henk Heijink, rayonmanager bij UWV Friesland. “En de kandidaten die geen match hebben gevonden, gaan we natuurlijk ook helpen. Voor hen zoeken we nu naar een andere oplossing hoe zij weer aan het werk kunnen.”

Praktijk

De kandidaten hebben allemaal al langere tijd niet meer gewerkt of hebben op een andere manier een afstand tot de arbeidsmarkt. Door dit voortraject komen de kandidaten in korte tijd erachter of werken in de zorg wat voor ze is. En kunnen ze praktische zaken, zoals kinderopvang, goed regelen. Daarnaast geeft dit ze de kans om erachter komen hoe zij de onregelmatige diensten het beste met thuis kunnen combineren én hoe leren anno 2023 eruit ziet. Iedereen die het traject met succes afrondt stroomt daarna in september door naar één van de BBL-opleidingen in de zorg. Variërend van Helpende, Verzorgende IG, Verpleegkundige tot (Persoonlijk) Begeleider Maatschappelijke Zorg.

Friese zorginstellingen

In totaal zijn er 13 zorginstellingen die meedoen aan dit traject, namelijk: Alliade, Bos en Meerzicht, Comfort Zorg, Leppehiem, Noorderbreedte, Patyna, Philadelphia, ’s Heeren Loo, Thuiszorg het Friese Land, Valuas Zorggroep, Zorgcentrum het Bildt, Zorggroep Hof en Hiem en Zorggroep Sint Maarten. Zij hebben ook BBL-plekken beschikbaar voor de deelnemers die het voortraject met succes hebben afgerond.

Samenwerken met Talent

Dit traject is onderdeel van het programma ‘Samenwerken met Talent’, waarin de Friese verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorgorganisaties samenwerken om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. Hiermee draagt Fryslân Werkt bij aan de doelstellingen uit het arbeidsprogramma ‘Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Fryslân Werkt is van plan dit traject twee keer per jaar organiseren.

Vergelijkbare berichten