Studenten ROC Friese Poort verduurzamen bestaande woningen naar NOM ready

Bewustwording van duurzaamheid
Bij de aftrap van het project in Sneek leerden de studenten de principes van Nul op de Meter. De focus lag daarbij op bewustwording. Ze lieten zich informeren en inspireren door een aantal huurwoningen en een flatgebouw te inspecteren. Om zelf te ervaren of een woning luchtlekken heeft, hebben de studenten op school in de EcoKubus de blowerdoortest gedaan. ‘Hiermee meten we de luchtdichtheid van woningen’,  legt Christiaan Stavorinus van ROC Friese Poort uit. In Heeg is dit vervolgens bij een echte woning uitgevoerd. Er zijn warmtebeelden gemaakt door thermografische opnames.

Kennis opdoen op meerdere vlakken
Naast het bouwtechnische deel verdiepten studenten zich in wet- en regelgeving. Een ambtenaar van de gemeente Leeuwarden gaf een gastles waarin het vergunningenbeleid centraal stond. Een architect vertelde over de architectuur van de jaren 70 woningen en hoe je die in een nieuw ‘jasje’ kunt steken. Met behulp van Virtual Reality richtten de bouwstudenten het huis opnieuw in. Tot slot hebben studenten een inloopdag voor bewoners georganiseerd en uitgevoerd op de Open Dag van 19 januari 2018.

Aansluiten bij ontwikkelingen in het werkveld
Docent Christiaan Stavorinus vertelt: “We merken dat hun mindset aan het veranderen is. Dat is winst. Als je bouwt, moet je ook aandacht schenken aan het milieu. De bouw dient zich aan te passen bij deze maatschappelijke tendens en de duurzaamheidsgedachte nemen ze mee in hun verdere studie en straks als aankomend beroepsbeoefenaar in hun werk. Daarmee sluiten ze goed aan bij dat wat de branche van hen verwacht.”

Nul Op de Meter
Woningbouwcorporatie Elkien laat huurwoningen in regio Noord-Friesland renoveren volgens het Nul Op de Meter principe. Dit levert huizen op die evenveel (of meer) energie opwekken als nodig is voor het huis en het huishouden. Dat kan door een upgrade van de woning met onder meer gevelaanpak, slimme installaties en eigen energieopwekking.

Delen via

Vergelijkbare berichten