Techniekonderwijs ROC Friese Poort in Leeuwarden enthousiasmeert bezoekers

Techniek
‘Met een TL opleiding is het mogelijk om te starten met een MKE beroepsopleiding’, vertelt Willem van Dijk, opleidingsmanager techniek. ‘MKE staat voor middenkader engineering waarbij je na een jaar kunt kiezen voor werktuigbouw, elektrotechniek, mechatronica of installatietechniek. Natuurlijk kun je ook instromen als vakman op niveau 2 of 3.’

Bouw
Bij de opleiding bouw was het mogelijk om zelf een houten stoel te maken.’ In een half uur tijd maak je niet alleen een stoel maar loop je ook alle stappen van het bouwproces door’, zegt Christiaan Stavorinus, docent bouw, lachend. In een lezing geeft Reinier Bron van Jorritsma Bouw aan dat er in de komende jaren veel vraag is naar architecten, constructeurs en engineers.

ICT
Techniek en bouw zonder ICT is ondenkbaar. Bijna elke technische installatie heeft tegenwoordig een eigen IP adres. Dit betekent dat er mensen nodig zijn die ervoor zorgen dat computers en installaties met elkaar kunnen praten. ‘Dit leer je als applicatieprogrammeur’, zo licht Otto Touwen, opleidingsmanager ICT, toe.

Duurzaam
In elk vakgebied speelt duurzaamheid een belangrijke rol. ‘Duurzame technieken zichtbaar maken in samenwerking met bedrijven voor de opleidingen techniek, bouw en ICT . Dat is de onderscheidende rol van Centrum Duurzaam’, is de overtuiging van Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam. Zo werken studenten in het Duurzaam Doen Huis altijd met de nieuwste duurzame technieken. Tijdens een Duurzaam Doen Lezing krijgen de studenten zicht op de laatste duurzame stand van zaken.Studenten werken samen met bedrijven in de innovatiewerkplaats aan duurzame projecten zoals bijvoorbeeld de solarboot en de Frisian Eco Car. Ook met technieken zoals bijvoorbeeld 3D printen (smart sustainability) doen studenten ervaring op in het 3D printlab.

Delen via

Vergelijkbare berichten