Het sprookje TEDxFryslan

Geïnspireerd bij TEDxAmsterdam

“Eerder een spookje,” zegt Eric Voigt gekscherend. Voigt is in het dagelijkse leven onderzoeker aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en coördinator van de Frisian Design Factory. In 2011 ging hij op een missie. Werkzaam in de creatieve industrie, was hij van mening dat deze in Friesland nog teveel uit ‘eilandjes’ bestond. “Al jaren volgde ik verschillende TED-talks en raakte geboeid door dat waar TED voor staat: Technology, Entertainment & Design. “TED brengt vele disciplines bij elkaar. Zowel op bedrijfsniveau als persoonlijk. In 2011 ging ik naar TEDxAmsterdam. Ik zat daar in het publiek en raakte enorm geïnspireerd. Eenmaal terug in Friesland begon het te dagen; Hoe geweldig zou het zijn om een TEDxFryslan te organiseren? Heel erg geweldig!”

Geboorte van TEDxFryslan

Wat erna volgt was een aaneenschakeling van aanvragen invullen en uitleggen waarom je zoiets wilt. “Het was een totaal nieuw avontuur. Ik ging een proces in van inspireren van anderen, het delen van ideeën, mensen in beweging krijgen. Heel mooi. En heel hard werken.” De editie 2011 werd een feit en werd gehouden in de Harmonie in Leeuwarden. Een vervolg liet daarna op zich wachten maar in 2015 werd voorzichtig weer begonnen met het organiseren van een volgende TEDx. Nadat Eric Voigt samen met Daan de Beer van DBZ (DeBeerZwarts) uit Drachtstercompagnie een bezoek bracht aan TED-Active in het Canadese Whistler was het hek van de dam. Die volgende editie moest er komen. “Om een evenement te organiseren met meer dan honderd gasten, moet je van de TED organisatie een groot TED-event bijwonen. En dat deden we graag. TED-active was geweldig. We kwamen vol nieuwe ideeën en geïnspireerd weer terug en wilden niets liever dan een weer een TEDx, een TED-like event, neerzetten in Friesland.”

TEDxFryslan 2015 in Drachten wordt georganiseerd door maar liefst 80 vrijwilligers. TEDxFryslan wordt georganiseerd op 17 september 2015.

Pas eind januari van dit jaar werd er kennis gemaakt met mogelijke medewerkers. Nu, acht maanden verder, staat er een team van tachtig vrijwilligers die zorgt voor de hospitality, horeca, online en offline communicatie, visualisatie, techniek en sprekers. Die laatsten worden gezocht door heuse scouts die dag in dag uit gefocust zijn op: wat is interessant? Is iets innovatief genoeg? Spreekt hij of zij goed genoeg Engels? Kan iemand het verhaal goed overbrengen? Past het verhaal binnen het thema?

Work hard, play hard

“Het thema van dit jaar is: Work hard, play hard,” vertelt Voigt. “Dit is gekoppeld aan Drachten en omgeving waar TEDxFryslan dit jaar plaats vindt. In dit vroegere veengebied is nog altijd veel industrie gevestigd. Een gebied waar hard wordt gewerkt. Maar natuurlijk weten we allemaal dat hard werken alleen een mens niet gelukkig maakt. Daar is ook hard genieten en ontspannen bij nodig. Inspiratie, verbinding en samen zijn. Dus ook: Play Hard.”

De twaalf sprekers van dit jaar vertegenwoordigen een veelheid aan onderwerpen. Van het innovatieve organiseren van bijeenkomsten, de rol van digitale technieken binnen de geestelijke gezondheidszorg tot een aangrijpend verhaal over het wel of niet aanpassen van de omgeving aan het gedrag van kinderen met een autistische stoornis. Voigt: “Sprekers krijgen maximaal achttien minuten de tijd om hun verhaal te doen. Onze ervaring is dat het publiek ademloos, maar zeker ook actief luistert en achteraf enorm geïnspireerd de zaal verlaat”.

Meer jaren plan.

Dit jaar dus Drachten, volgend jaar Sneek. In 2017 in Heerenveen en zo mogelijk in Leeuwarden in 2018, zo heeft het bestuur besloten. “Ja, er is een officieel bestuur. We zijn een stichting, TEDxFryslân met als voorzitter Ingrid van de Vegte (directrice Partoer), penningmeester is Henk Everts (directeur Sterc) en ikzelf ben de secretaris.” Het huidige kernteam bestaat naast Voigt uit Trea Westra, Richard Zwarts en Daan de Beer. “What’s in a name zou je zeggen, maar ik wil ze toch graag genoemd hebben. Samen met een grote groep van enthousiaste vrijwilligers werken ze keihard aan het neerzetten van die ene dag waarop het moet gaan gebeuren. We hebben er enorme zin in, maar het is spannend. Er moet nog veel gebeuren, maar man, man wat hebben we er een plezier in. Het schept prachtige verbindingen, ieders kwaliteiten worden ingezet en iedereen krijgt er nu al enorm veel energie van. Alle twaalf sprekers zijn bekend en bereiden zich goed voor. Iedereen is van harte uitgenodigd. Het gaat gewoon allemaal goed komen.” Is dat niet zoals elk sprookje eindigt?

Donderdag 17 september is het zo ver. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Geinteresseerden kunnen zich inclusief motivatie aanmelden bij TEDxFryslan.

Delen via

Vergelijkbare berichten