TEDxFryslân start beweging

Fries ondernemer en prijswinnaar Gerrit Baarda opent met zijn persoonlijke en inspirerende verhaal. Hoe hij zijn droom heeft waargemaakt. Zijn drijfveer? Producten willen maken die ertoe doen, zeg maar producten met impact. Begonnen ‘boven de garage’ met het in elkaar knutselen van software om vakantiefoto’s en videobanden te kunnen categoriseren. Nu gebruiken rechercheurs in 52 landen zijn intelligente software bij de opsporing van kindermisbruik en red zijn ‘pillenscanmachine’ levens door dagelijks miljoenen medicijnen te controleren op juistheid. ,,Mijn vrienden verklaarden me voor gek, de ontwikkelkosten waren zes keer hoger dan verwacht, onze klanten wilden maar de helft voor ons product betalen dan wij hadden bedacht’’, houdt Baarda het publiek voor. ,,Maar als je hier vooraf allemaal rekening mee houdt, dan zakt de moed je in de schoenen.’’ Zijn boodschap: als je iets wilt, doe het dan gewoon!

Julia

Niet gek op grote groepen mensen, trotseert Amanda de Voogd haar angst en deelt haar persoonlijke verhaal op het TEDx-podium. Vijf jaar geleden was ze zwanger van haar dochter Julia. ,,Halverwege de zwangerschap overleed zij in mijn buik.’’ Die komt binnen. Deze gebeurtenis veranderde haar leven definitief. Ze verruilde haar werk als marketingmanager voor die van coach. Nu helpt ze andere mensen hun ‘persoonlijke pijn’ te doorleven. ,,Wij richten ons vooral op alles wat afwijkt of mist. Ondertussen laten we ons afleiden door Facebook. Onze kinderen verdienen beter. Zij verdienen ouders die emotioneel aanwezig zijn.’’ Geleerd van het ‘doorleven van haar eigen pijn’, helpt ze nu anderen om de eigen blinde vlekken te herkennen en te aanvaarden.

In de pauzes wordt het publiek door studenten van ROC Friese Poort getrakteerd wordt op voortreffelijk eten en drinken, eerlijk, puur en meestal goed herkenbaar. Gevulde buisjes met drankjes van boerenkool en een vitaminepil, een buffet met wraps, ganzendogs, yoghurt met müslie, melk en karnemelk (lokaal en biologisch geproduceerd), een koffiecorner, ‘lopende’ dienbladen en prullenbakken en zelf gemaakte broodjes bapao. Voor de studenten een bijzondere stagedag, omdat ze de kers vormen op de TEDxFryslân taart. En de reacties van het publiek? ,,Ik heb van te voren niks gelezen over de sprekers, ik laat het vandaag over me heenkomen.’’ ,,Ik kende TEDx niet, maar ik vind het geweldig.’’ ,,Beter dan vorig jaar.’’ ,,Ik heb geen spijt dat ik een vrije dag genomen heb!’’ ,,De programmering is minder vermoeiend dan vorig jaar, toen had ik na drie sprekers eigenlijk al wel genoeg.’’

Mindfuck

Timon Krause legt na de pauze uit hoe je zelf met ‘anchors’ en herinneringen (beelden, geuren, smaken, fysieke ervaringen) je eigen gedachten en gevoelens kunt controleren. ,,Handig om je zenuwen in controle te houden als je een podium op moet.’’ Is dit mindfuck? Het lijkt in elk geval bewijs dat iedereen zijn eigen gedachten kan beïnvloeden, wanneer en waar je maar wilt. Aan de hand van een oefening, leert Krause het publiek zichzelf te programmeren. En met succes? Voor sommigen wel.

Amalia

Professor Theunis Piersma toont aan dat de wereld veranderen soms heel dicht bij huis begint. Bijvoorbeeld in een klein Fries dorp. ,,Het grasland naast mijn dorp huis was 30 jaar geleden rijk aan vele soorten planten, insecten en vogels. Tegenwoordig is datzelfde land schraal en leven er nauwelijks meer insecten en vogels en staat het vol met één soort gras.’’ Piersma zegt hiermee dat door de verschraling van onze leefomgeving we ten dode zijn opgeschreven. ,,Prachtige plannen voor kolonies op Mars en technische oplossingen als een reuze zonne-eiland in het IJsselmeer gaan ons niet helpen. Zonder zwaartekracht verweken onze botten en krimpen onze organen. En het eiland is excuusnatuur en geen oplossing voor de achteruitgang van ons ecosysteem. Wij zijn veroordeeld tot de aarde. We kunnen niet zonder.’’ Aan de hand van grutto Amalia, die sinds 2013 jaarlijks heen en weer vliegt tussen het zuidelijke en noordelijke continent van onze aarde, toont hij aan dat we dieren en planten nodig hebben om onze klimaatverandering op te lossen. Zijn optimistische boodschap: ,,Regenwouden zijn onze beste technologie voor overleven op aarde. Techniek alleen gaat ons niet redden, maar in combinatie met ecologie wel.’’ 

Verrassing

Verrassing van de dag is Maike Hoogenhout, 15 jaar. Drie dagen geleden wisten wij en de organisatie nog niet van elkaars bestaan. Op het TEDx-podium vertelt ze over haar ambitieuze avontuur: zes maanden zeilen naar de Caribische eilanden, samen met 34 andere leeftijdsgenoten. Ze zoekt nog sponsors. Met het TEDx-thema van dit jaar ‘To Dare Reality’ heeft TEDxFryslân vandaag haar eigen ambities overtroffen. Dat belooft wat voor de editie van volgend jaar als onderdeel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. 

Meer zien en horen over de derde editie van TEDxFRyslân en de beweging? Bezoek de website.

Delen via

Vergelijkbare berichten