Theater als het venster op de wereld

januari 16, 2020

Marijke van der Woude groeide op in Dokkum en studeerde piano aan het Conservatorium in Groningen. Hierna komt ze bij het Grand Theatre en de Schouwburg in Groningen voor het eerst in aanraking met het theater. “De kennismaking met theater was voor mij enorm bevrijdend. Ik voelde mij er onmiddellijk thuis en heb mij vervolgens helemaal ingegraven in deze spannende sector.” Haar organisatietalent komt bovendrijven en haar werk is van ondernemende aard. Door de jaren heen houdt zij zich succesvol bezig met het innoveren van cultuur- en marketingconcepten, en bouwt ze  aan nieuwe groei- en samenwerkingsmodellen.

Maatschappelijke functie

Van der Woude is nu bijna een jaar directeur bij De Harmonie en onderstreept het belang én de mogelijkheden van de stadsschouwburg. “De Harmonie is een uniek theater en kan een verscheidenheid aan voorstellingen, concerten en events herbergen. We zijn een van de grootste theaters van Nederland en kunnen door ons formaat en technische mogelijkheden voorstellingen en concerten met allure programmeren die elders niet kunnen staan. Hiermee halen wij een bijzonder cultureel aanbod naar Friesland toe.” Ze benadrukt daarbij de maatschappelijke functie die De Harmonie heeft: “We zijn een belangrijke ontmoetingsplek; we brengen mensen bij elkaar. Dat doen we natuurlijk met theater- en muziekvoorstellingen waarbij we veel ruimte bieden aan lokale initiatieven, maar ook met events en verhuringen zoals bijvoorbeeld een netwerkdag van het UWV, waar werkzoekenden in contact worden gebracht met het bedrijfsleven. Daarnaast is het theater van grote waarde voor de directe omgeving. Kunst en cultuur, en een iconisch gebouw zoals De Harmonie, maken een stad aantrekkelijk. En dat is weer goed voor het ondernemers- en vestigingsklimaat.”

Andere dimensie

De rode draad door het leven van Van der Woude is mensen in contact brengen met kunst en cultuur. Jonge mensen nemen daar een bijzondere plek bij in. Bij het Jonge Harten Theaterfestival dat ze in Groningen heeft opgericht en uitgebouwd, was het hoofddoel om vooral die doelgroep te bereiken. Bij De Harmonie richten zij zich hier ook veel op. “Het is ons publiek van de toekomst. We zijn een gezond bedrijf en dat willen we over 20 jaar nog steeds zijn. De maatschappij verandert en daar willen we als theater bij aan blijven sluiten en van betekenis zijn. Net als bij ieder andere ondernemer is het belangrijk onze etalage op orde te houden. We blijven dan ook innoveren.” Ook hier zoekt De Harmonie steeds meer de verbinding met het bedrijfsleven. “Samen met een aantal sponsoren werken wij bijvoorbeeld aan programmalijnen om jong talent te stimuleren en jonge mensen in contact te brengen met kunst en cultuur. Mooi voorbeeld hiervan is de serie van Dutch Classical Talent waarbij jonge veelbelovende musici op een toegankelijke manier aan een nieuw publiek worden gepresenteerd.  Ook jonge aanstormende cabarettalenten weten met ‘de taal van nu’ via de Aegon Young Future Generation Awards een nieuw publiek aan het theater te verbinden. Veel jonge mensen zoeken naar meer richting en betekenis in hun leven. Via theaterstukken met actuele thema’s slaan wij ook daar een brug. En we merken dat dat aanslaat.  Ook ons reguliere publiek wordt altijd weer op een bijzondere manier geraakt. We horen dan ook regelmatig: ‘Dit moeten we vaker doen.’ Daarom blijven we bij De Harmonie volop inzetten op het bereiken van een breed publiek. Uiteindelijk willen we voor zoveel mogelijk mensen het venster op de wereld zijn, en streven we samen met het bedrijfsleven naar een sterk en creatief Friesland dat zich opmaakt voor de toekomst.”

Delen via

Vergelijkbare berichten