Toekomstbouwers Friesland brengt bouw en studenten dichter bij elkaar

Met het nieuwe opleidingsinstituut Stichting Toekomstbouwers Friesland slaan bedrijven en scholen slim de handen ineen om zo meer mensen aan het werk te krijgen in de bouw- en infrasector in Friesland. Daarbij is er veel aandacht voor promotie en voorlichting om de student de juiste bouwopleiding aan te kunnen bieden.

De bouw- en infrasector heeft namelijk veel behoefte aan nieuwe aanwas van jonge studenten, legt voorzitter bestuur Toekomstbouwers Henk Rozema (Jorritsma Bouw) uit. “Die uitdaging pakken wij nu samen op met het onderwijs. Het is een belangrijk initiatief, waar ook Bouwend Nederland afdeling Friesland zich hard voor heeft gemaakt. Deze nieuwe entiteit legt de verbinding tussen onderwijs en het bedrijfsleven door de leerling centraal te stellen. Met goede begeleiding wordt zo de kans vergroot om een baan te vinden.” 

En dat maakt dat studenten makkelijker een succesvolle carrière in de bouw kunnen beginnen. “De ene student is meer gebaat bij praktijkonderwijs, de andere leert liever in de schoolbanken, of juist een combinatie hiervan. Door de vergaande samenwerking is een tussentijdse switch voor studenten bijvoorbeeld veel makkelijker te maken”, voegt directeur Criss Roemers toe. “Daarmee voorkom je uitval.”

Zelfde doel

Maatwerkbegeleiding zorgt voor meer grip, stelt de directeur over de voordelen van de samenwerking. “En je zit er gezamenlijk in met hetzelfde doel: om de sector bouw en infra in Friesland nu en in de toekomst te voorzien van goed gemotiveerd en gekwalificeerd personeel.”  

En dat is vooruitstrevend in deze branche, vertelt voorzitter Rozema. “Met zijn allen streven wij het hetzelfde doel na en dan is deze entiteit toch wel het summum. Dat je één entiteit hebt waarbij je met leerlingen met een verschillende leerroute (BOL/BBL) hetzelfde probeert te bereiken. Met goede begeleiding nu en in de toekomst kunnen de studenten de broodnodige ervaring opdoen. Dat is het hoofddoel.”  

Voorlichting en promotie

Met goede voorlichting en promotie wil de stichting de bouw nog beter op de kaart zetten. “Er zijn veel functies in de bouw. Dat weet je niet als je niemand kent in de bouw”, aldus Roemers. “Laatst was ik bij een grote bouwonderneming in Friesland, daar werkten medewerkers met software vergelijkbaar met Minecraft. Dat moet je vertellen aan jongeren, ook dat is de bouw. Daarin is een prachtige carrière mogelijk.”

Buiten Friesland wordt al met veel interesse naar de stichting gekeken. “In de aangrenzende provincies wordt dit zo nog niet gedaan. Dus daar zijn ze zeker benieuwd.”

Toekomstbouwers Friesland is een samenvoeging van de entiteiten Stichting Bouwloket, Bouwmensen Friesland en Bouwen aan de Bouw. Verder is Firda, de fusieorganisatie tussen Friese Poort en Friesland College hieraan verbonden Met goede voorlichting en promotie wil de stichting de bouw nog beter op de kaart zetten.

Vergelijkbare berichten