Topstukken van drie generaties Rinsema familie geveild

Meer dan 100 jaar geleden maakte Drachten kennis met het baanbrekend werk van veelzijdige kunstenaars broers Rinsema. De liefde voor kunst van Thijs Rinsema (1877-1947) en zijn broer Evert (1880-1958) leverde niet alleen bijzonder eigen werk op, maar vormde ook het begin van de Rinsema collectie. Op 11 en 12 december zullen enkele topstukken uit deze familiecollectie worden geveild bij het Adams Amsterdam Auctions. Onder de hamer gaan een aantal zeldzame werken van Thijs Rinsema, waaronder een van zijn bekende collagedoosjes, schilderijen en werk op papier van zijn hand. Verder bevat de veiling ‘Glazenwasser’, een absoluut topstuk van Johan van Hell, een intrigerende portret van Nini Groenendijk (1933) door dochter Charley Toorop en ‘De vriendinnen’, een grote kleurrijke pastel van Leo Gestel. 

De Rinsema Collectie

Thijs Rinsema was gepassioneerd verzamelaar, veelal van kubisme en abstracte schilderijen, maar ook andere stromingen. Samengesteld door inmiddels drie generaties, bestaat de Rinsema Collectie vandaag de dag uit ruim 300 werken die een overzicht geven van de ontwikkelingen in de Nederlandse 20ste-eeuwse kunst. Daarbinnen is het bewaard gebleven oeuvre van Thijs Rinsema klein. Veel van zijn werk werden ‘gerecycled’ en overgeschilderd, een gedeelte werd na zijn dood verbrand, op verzoek van Thijs’ echtgenote, die er de huidige waardering niet voor kon opbrengen. De waarde van het werk van Thijs Rinsema is de laatste decennia overigens aanzienlijk gestegen. Een aantal jaren geleden werd op een nationale veiling een ‘Rinsema’ verkocht voor 37.000 euro. Ook internationaal is er belangstelling voor zijn werk. Zo waren er Rinsema’s te zien op een tentoonstelling over Theo van Doesburg en de internationale avant-garde in Tate Modern in Londen en in Centre Pompidou in Parijs op een tentoonstelling over Mondriaan en De Stijl.

De broers Rinsema

De Friese kunstenaar Thijs en Evert Rinsema werkte als schoenmaker in Drachten. Beide broers ontwikkelden daarnaast tot gerespecteerde, veelzijdige kunstenaars. De ontmoeting en jarenlange vriendschap met Theo van Doesburg, de grondlegger van De Stijl en Dada in Nederland, was bepalend voor de richting en stijl van de broers. Ook werkte Thijs Rinsema aan het begin van de jaren twintig samen met dadaïst Kurt Schwitters en nam zijn plek in binnen de internationale avant-garde.

Kunst, mode & juwelen

De Rinsema collectie gaat op 11 en 12 december onder de hamer als onderdeel van de Kunst, Juwelen, Tassen en Wijn veiling van Adams. Op deze veiling onder meer prachtig werk van Jan Toorop (1858-1928) dat na circa 80 jaar terug is op Nederlandse bodem. Ook ‘Mature’ van de onlangs overleden fotograaf Erwin Olaf zal worden geveild, net als topstukken van fotografen als Ruud van Empel en Sanne Sannes. Daarnaast is er een gevarieerd luxury aanbod, van iconische klassiekers en zeldzame collector’s items. Uiteenlopend van tassen van Chanel, Hermès en Louis Vuitton, juwelen van Cartier, Dior en Pomellato en wijn van huizen als Palmer (1959), Petrus (2010), Mouton-Rothschild (2019) en Opus One (2015).

Vergelijkbare berichten