Twee broers drijvende kracht achter Zon voor Friesland

“Tien jaar geleden zagen mijn broer (26) en ik (23) de film An Incovenient Truth van de voormalig vicepresident van de VS, Al Gore. Een documentaire waarin voor de eerste keer de klimaatcrisis onder de aandacht werd gebracht. Wij voelden ons uitgedaagd om er iets aan te gaan doen, door duurzame energie voor iedereen mogelijk maken. Dit heeft zo’n vijf jaar geleden geresulteerd in de oprichting van enie.nl, een leverancier van zonne-energie. Inmiddels laten we dagelijks mensen overstappen op zonne-energie.”

Lokale installateurs

Inmiddels maken al zo’n 350.000 Nederlandse huishoudens gebruik van zonne-energie. Waar veel mensen echter niet aan denken is dat collectiviteit de investeringen verlaagt. Dit is de reden dat vanuit de Freonen van Fossylfry Fryslân is gestart met Zon voor Friesland. Van der Meulen: “Het is dé collectieve inkoopactie om 5.000 Friese huishoudens over te laten stappen op zonne-energie. Op die manier ontstaat een bijzonder voordelige prijs, zonder in te leveren op kwaliteit. Wij maken uitsluitend gebruik van lokale installateurs, dus voor de regionale economie is het ook nog eens goed.”

Duurzame Mienskip

Zon voor Friesland wil ook bedrijven zoveel mogelijk betrekken. “Daarvoor hebben wij een specifiek aanbod gemaakt voor de werknemers”, stelt Van der Meulen. “Op deze wijze wordt er collectief overgestapt op zonne-energie. Met als gevolg een meer intrinsieke interesse in de verduurzaming van de organisatie en een stimulans in de gezamenlijkheid van werknemers onderling. Het startpunt van dit traject bestaat uit een inspiratiemoment. Tijdens deze bijeenkomst, op de bedrijfslocatie of bij ons de winkel, nemen we de medewerkers mee in de wereld van klimaatverandering, de noodzaak om duurzaam te ondernemen en de voordelen van collectief overstappen op zonne-energie via de werkgever. Met dank aan de Rabobank regelen wij eventuele financiering, maar we maken gaandeweg het proces ook de voordelen zichtbaar. Informatie over bijvoorbeeld CO2 besparing en besparing in geld – worden weergegeven op een groot beeldscherm welke in een geschikte ruimte in de bedrijfsomgeving geplaatst kan worden. Zodoende worden medewerkers en klanten bewust van de duurzaamheidsimpact die het bedrijf en haar medewerkers levert.”

De broers verschillen, maar worden gedreven door dezelfde overtuiging en hebben nog steeds zoveel plezier samen dat ze zich nauwelijks lijken te realiseren dat ze wel heel veel tijd samen doorbrengen. “Uiteraard zien we elkaar ook buiten Enie.nl. Met familie en aanhang. Dat is wel even oppassen, want het lijken weleens directievergaderingen” lachen ze.  

In 2016 stonden Patrick en Milan met enie.nl in de landelijke lijst ‘25 onder de 25’ van Sprout en je ziet ze nog wel eens voorbij komen op landelijke televisie.  En ze blijven ontwikkelen met steeds weer originele gedachten.  Milan: “Zolang je gaat voor de kracht van samen, blijven mogelijkheden onbegrensd”.

Op de foto: Patrick (links) en Milan (rechts)

Delen via

Vergelijkbare berichten