Upfallshower bespaart 90% op water en energie

Sommige innovaties ontstaan heel doelbewust vanuit een nieuw technologisch inzicht. Andere ontstaan bijna toevallig, soms zelfs door omstandigheden in de privésfeer. Dit laatste is van toepassing op de Upfallshower. René: “Ik ben al ruim 20 jaar actief in de sanitair branche. We hebben een eigen sanitair zaak in Almere. Rond het jaar 2000 zagen we de opkomst van de wellnessrage. We kregen steeds meer vraag naar grotere douchekoppen en grote watervolumes. Tegelijkertijd waren onze dochters in de puberleeftijd. Ze konden zomaar een half uur onder de douche staan. Met een waterverbruik van 15 liter per minuut heb je het dan gauw over fikse verbruikscijfers. Dat zette mij aan het nadenken over een nieuw water- en energiebesparend doucheconcept. In 2011 was het eerste prototype van de Upfallshower gereed. In 2014 brachten we het product in de handel en volgden de eerste orders.”

UV-filtertechnologie

 Houd het zo simpel mogelijk. Dat is de les die René Betgem leerde in de sanitair branche. De Upfallshower maakt dan ook gebruik van relatief eenvoudige technologie. Zo wordt het gebruikte douchewater eerst gefilterd via een microfilter; voor haren en grotere vuildeeltjes. Voor het bestrijden van micro-organismen vindt vervolgens nog UV-desinfectie plaats. Per minuut wordt slechts 1 à 2 liter schoon, verwarmd water toegevoegd om het douchewater op temperatuur te houden. Betgem: “Het waterverbruik en vooral het energieverbruik van het douchen kan in een gemiddeld gezin oplopen tot honderden euro’s per jaar. Met de Upfallshower is een besparing mogelijk van 90% op water, gas en/of elektra, afvalwater en CO2. Ook voor hotels , die uiteraard soms tientallen tot honderden kamers en douches hebben, kunnen de besparingen gigantisch zijn. Zien is echter geloven. Daarom is het fantastisch dat Hajé Joure vanaf vandaag gewoon gaat kijken wat het doet.”

Water Alliance

Het goede contact met het Jouster hotel is overigens niet de enige link die Upfallshower heeft met Friesland. Als lid van de Water Alliance in Leeuwarden worden de contacten in Nederland, maar zeker ook op en om de WaterCampus in rap tempo uitgebreid. Eind januari jongstleden sleepte de Upfallshower de tweede prijs in de wacht bij de WIS Award (Water Alliance Innovation Stimulation Award).  Ook dat zorgde voor een stroomversnelling. “Dat was uitstekende publiciteit, het gaat erom gezien te worden. Het heeft ons een mooie lijst met nieuwe contacten opgeleverd in de duurzaamheidsector”, aldus Betgem.
Voor belangstellenden: de showroom van Upfallshower is te vinden in de Antennestraat 8 in Almere.

Delen via

Vergelijkbare berichten