Van Vuuren: Cradle to Cradle producten realiseer je niet alleen

Als enige Europese producent van utiliteitsdeuren heeft Van Vuuren onlangs voor twee deurtypes een bronzen certificaat ontvangen van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Om de duurzaamheidsambities voor 2024 waar te maken, worden er onderzoeken gedaan binnen de keten en interessante gesprekken gevoerd. Regelmatig levert dit nieuwe inzichten op, maar hier ligt ook de uitdaging. Want mogelijk zijn er al oplossingen, maar zijn deze producten of bedrijven nog niet bekend bij Van Vuuren.  

Drie jaar geleden raakte Jantsje Hellema, Marketing Manager bij Van Vuuren, geïnspireerd door de Cradle to Cradle-filosofie. “Destijds was de wens om een biobased deur te maken, maar ontbrak de kapstok hiervoor”, zegt Hellema. “Tijdens een sessie met een wandenbouwer, één van de klantgroepen van Van Vuuren, kwam het Cradle to Cradle-programma naar voren. Cradle to Cradle betekent van wieg tot wieg, wat inhoudt dat producten zo ontworpen en vervaardigd worden dat ze aan het einde van de levensduur opnieuw bruikbaar zijn. Naast de zuiverheid en recyclebaarheid van het product kijkt het programma ook naar energieverbruik, sociaal beleid en watermanagement. Zo verwarmt Van Vuuren ’s winters de panden met resthout, waardoor er geen gas verbruikt wordt. Dat is positief, maar eigenlijk zonde van het hout. Verbrandings- of versnipperingsoplossingen is een goede tussenstap, maar dit is downcycling van het materiaal. Dit programma is gericht om de zuiverheid van de oorspronkelijke grondstof te houden.”

Op elk van de vijf C2C-pijlers zijn concrete doelstellingen gesteld om van brons naar zilver te komen. Een professioneel bedrijf helpt Van Vuuren om daar stapsgewijs te komen. Circulariteit en zuiverheid van het materiaal vormen de grootste uitdagingen. Stephan Tjepkema, Teamleider Research & Development, vertelt: “Een deur is een samengesteld product waarin de basisbestandsdelen, namelijk het hout, duurzaam zijn. Om de deurfuncties, zoals brand- of geluidwerendheid, te waarborgen zijn er toevoegingen nodig die (nog) niet duurzaam zijn. Lijm is bijvoorbeeld een aandachtspunt, een cruciaal onderdeel voor het samenstellen van de deuren. Er zijn wel ‘groene’ lijmen verkrijgbaar, maar deze zijn nog niet geschikt voor onze toepassingen.”

Van Vuuren wil met Cradle to Cradle graag anderen inspireren, maar wordt ook graag geïnspireerd op het gebied van duurzaamheid en circulariteit om die ene speld in de hooiberg te vinden.

Wie meer wil over het Cradle to Cradle-programma: https://vanvuuren.nl/cradle-to-cradle/

Vergelijkbare berichten