VATFeest zet zich in voor een kansrijke start voor kinderen in Leeuwarden

Kinderen verdienen een kansrijke start in het leven, en JCI Friesland is vastbesloten om daarbij te helpen. In een wereld waarin armoede en bestaanszekerheid onder kinderen een groeiend probleem zijn, slaan Stichting Weekendschool Baljée en JCI Friesland de handen ineen om een positieve verandering teweeg te brengen in de gemeente Leeuwarden door middel van het VAT 69 Reüniefeest op vrijdag 3 november.

De gemeente Leeuwarden staat al jaren in de top tien van gemeenten met de meeste armoede. In Leeuwarden groeit 1 op de 8 kinderen op in een huishouden met een inkomen lager dan 125 % van het sociaal minimum Talentontwikkeling en een veilige, stimulerende omgeving heeft een bewezen positief effect op de toekomst van jongeren. JCI Friesland, een actieve netwerkorganisatie in Friesland, heeft besloten om actie te ondernemen door voor het jaarlijkse georganiseerde VAT 69 Reüniefeest een samenwerking te zoeken met de Weekendschool, dat als doel heeft ieder kind uit de gemeente Leeuwarden te ondersteunen in een kansrijke start.

Weekendschool Baljée

Sytse Oreel, bestuurslid van Weekendschool Baljée, benadrukt het belang van dit initiatief: “Kinderen vinden het leuk om te leren, en bij Weekendschool Baljée gaat leren verder dan alleen school en huiswerk. We richten ons op de persoonlijke groei en ontwikkeling van elk kind. Door ze in contact te brengen met inspirerende mensen uit de samenleving en het bedrijfsleven, geven we ze een bredere kijk op hun mogelijkheden.” De Weekendschool opent 20 zondagen per jaar haar deuren voor gemotiveerde kinderen tussen 10 en 14 jaar oud in de gemeente Leeuwarden. Deze kinderen hebben vanuit huis minder mogelijkheden en kansen om in aanraking te komen met diverse onderwerp en zoals kunst, cultuur, economie, zorg en natuur. Het is een plek waar ze plezier beleven, hun eigen talenten ontdekken en hun
zelfvertrouwen versterken, zodat ze in de toekomst weloverwogen keuzes kunnen maken voor hun opleiding en carrière.

VAT Reünie

De VAT Reünie, oorspronkelijk bekend als VAT 69, was vanaf 1966 dé discotheek van Leeuwarden en omstreken. Elina Veenstra, voorzitter van JCI Friesland, vertelt : “Het VAT begon als een klein danscafé en groeide uit tot een van de meest bekende discotheken in de regio. Gemiddeld kwamen er in een weekend zo’n vijfduizend mensen naar de discotheek op de Nieuwstad.” Hoewel het VAT 69 in 2011 veranderde in Club NOA en in 2012 failliet ging, bleven leden van Juniorkamer (JCI) met goede herinneringen achter. Dit leidde tot de organisatie van een jaarlijkse reünie, het VATFeest, dat onlangs haar vijfentwintigjarig jubileum heeft gevierd. Elina benadrukt: “Bij JCI Friesland willen we niet alleen een geweldige ’terug in de tijd avond’ creëren, maar ook het maatschappelijke aspect benadrukken. Een kansrijke start is ontzettend belangrijk en dat gun je ieder kind. Ook voor de gemeente Leeuwarden is dit de aankomende jaren een belangrijk speerpunt. Door de Weekendschool met het VATFeest te steunen hopen we hier een positieve bijdrage aan kunnen leveren.”

Vergelijkbare berichten