Welke ontwikkelingen zie je naast verduurzaming nog meer in de bouw?
Bouma: “Wat ons opvalt is dat er met het oog op de toekomst eigenlijk vaak te grote huizen worden gebouwd. Demografisch zie je de nodige veranderingen, dus waarom zouden we onze huizen er niet op aanpassen? Gezinssamenstellingen worden kleiner, eenpersoonshuishoudens zijn al lang niet meer de uitzondering. Wij denken dat er een groeiende markt is voor kleinere woningen. Het hoeft allemaal niet meer zo groot. Vooral in grote steden als Leeuwarden en Groningen zie je die ontwikkeling. We hebben daarom een concept ontwikkeld voor de bouw van eenpersoonswoningen. Het zijn geen Tiny houses, maar woningen die volledig voldoen aan de regelgeving voor nieuwbouwwoningen. Het zijn toekomstbestendige woningen van ongeveer 50 m² GBO, zelfvoorzienend en met één slaapkamer. Opdrachtgevers kunnen corporaties of investeerders zijn.”
Waarom kiezen mensen voor jullie bedrijf bij het uitvoeren van hun bouwplannen?
Van der Meer: “Ten eerste omdat we ervaring hebben. We bouwen circa 200 woningen per jaar. We weten dus waar we mee bezig zijn. Wat daarnaast bijzonder is dat we eigenlijk alle disciplines in eigen huis hebben. Van projectontwikkelaar tot uitvoerders, van metselaars tot schilders, van voegers tot een compleet installatiebedrijf met 30 collega’s en van timmerlieden tot zelfs een eigen architect. Dat maakt ons multidisciplinair. Onze houtsysteembouw elementen worden samengesteld met hout dat we produceren met een eigen vingerlasmachine. Ook hebben we nog een aandeel in een kozijnfabriek. Grote voordeel van dit alles is dat je veel minder afhankelijk bent van derden en dus de planning in eigen hand hebt.
Dan toch even over duurzaamheid. Hoe staan jullie met VDM Woningen in die ontwikkelingen?
Bouma: “We zijn eigenlijk altijd al een duurzaam bedrijf geweest. Natuurlijk maken we ook nu nog grote stappen voorwaarts, maar het is niet dat we ons er pas recent bewust van zijn geworden. Bij VDM Woningen bouwen we volgens onze eigen prefab modulaire bouwmethode. Deze is gebaseerd op houtsysteembouw. Modulaire houtsystemen passen uitstekend binnen het circulair bouwen. Dat komt door de hoge mate van flexibiliteit en het feit dat de bouwdelen demontabel zijn. Deze bouwmethode is tevens CO² arm en daarmee erg duurzaam.”
Van der Meer: “Daarnaast maken we ook onze eigen fabriek klaar voor de toekomst. We hebben kortgeleden asbest verwijderd, de gevels en het dak geïsoleerd en 3200 zonnepanelen op het dak geplaatst. In de zomer van 2019 worden er geautomatiseerde productielijnen geplaatst zodat we op termijn de productie kunnen opvoeren. Bij VDM Woningen zijn we op alle gebieden klaar voor het nu en de toekomst.”