Ondernemend Friesland nieuws

Volop kansen voor honderdjarig Beenen Industrial Automation

Volop kansen voor honderdjarig Beenen Industrial Automation

De vlag hangt uit bij Beenen Industrial Automation in Heerenveen. Het bedrijf bestaat honderd jaar. Kansen voor de toekomst zijn er nog volop.

Johannes Beenen begon in 1920 zijn bedrijf in Gorredijk. Aanvankelijk richtte hij zich op verlichting en radio’s, later kwam daar witgoed bij. Soms wilden mensen hun nieuwe wasmachine in een ruimte waar geen stroom was. “Daar zag Johannes zijn kans”, vertelt de huidige directeur Alex van Dalen. “Zo deed de installatietechniek zijn intrede in dit bedrijf.”

 

In 1952 namen zoons Wilhelm en Henk het bedrijf over. Laatstgenoemde was de witgoedexpert, Wilhelm was thuis in de elektrotechniek. Zijn tak van het bedrijf groeide uiteindelijk uit tot wat Beenen Industrial Automation nu is. In 1979 nam Willems zoon Hans het over. Die verkocht het bedrijf in 1986 aan Batenburg Groep in Rotterdam.

 

Frederik Popma nam zijn stokje over. Hij besloot op een gegeven moment dat de tijd rijp was voor een verhuizing naar een zichtlocatie in Heerenveen. Een goede zet. Het bedrijf groeide en zo ook het personeelsbestand: van 110 naar 225 man. In 2011 zwaaide Popma af en sindsdien staat Van Dalen aan het roer.

 

“De afgelopen tien jaar heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in industriële automatisering en complexe besturingsinstallaties”, vertelt hij. “We richten ons op food & feed, infra, water- en machinebouw. We hebben bijvoorbeeld een deel van Royal A-ware en heel Fonterra gebouwd. Voor Vitens maken we productiebedrijven. Ook Philips is al jarenlang een klant van ons. Ooit begonnen we daar met beeldbuismachines, nu verlenen we service voor de gehele fabriek van de locatie in Drachten.”

 

Kwaliteit staat boven alles. “Klanten weten dat onze installaties keurig zijn en de panelen strak, en dat de software goed is. Het kost moeite om dat zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. We zijn dan ook niet de goedkoopste, maar wel de beste in kwaliteit.”

 

Voor de toekomst ziet Van Dalen volop kansen op het gebied van Artificial Intelligence, cyber security, duurzaamheid en big data. “En robotisering. Voor zwaar lichamelijk werk, of snel en secuur werk, zijn robots zeer geschikt. De inzet van robots is de enige manier om de Nederlandse maakindustrie in stand te houden.”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling