Voorbereidingen interactieve tentoonstelling over de Nederlandse walvisvaart

Na de succesvolle tentoonstellingen Gaia en de Nachtwacht360 komt Theaterkerk Nes met een nieuwe opzienbarende tentoonstelling: ‘De traanjagers’.

In ‘De traanjagers’ worden bezoekers op bijzondere wijze ondergedompeld in de intrigerende wereld van de Nederlandse voor- en naoorlogse walvisvaart. Daarnaast staat de walvis als imposant dier centraal. De tentoonstelling is te bezoeken van 1 tot en met 30 september en is onderdeel van de programmering van de Landschapstriënnale 2023, het driejaarlijkse landschapsfestival dat iedere keer in een andere regio in Nederland neerstrijkt.

De tentoonstelling

De interactieve tentoonstelling is geïnspireerd op het boek en de gelijknamige podcast ‘De traanjagers’ van schrijfster en antropologe Anne-Goaitske Breteler. Tijdens de tentoonstelling hoor, voel en zie je de verhalen van de doorgewinterde zeelieden die huis en haard achterlieten op zoek naar avontuur en welvaart, welke ze vonden in de vangst van de majestueuze walvissen. Als bezoeker maak je kennis met de ontberingen op zee, de avonturen en kameraadschap, maar ook de veranderende perspectieven op deze geschiedenis. ,,In de jaren ’50 en ’60 werden de walvisvaarders gezien als helden die voor welvaart zorgden. Maar in slechts een paar decennia veranderde dit beeld en kregen dezelfde mannen het imago van gewetenloze walvismoordenaars. Wat ik belangrijk vind is nuance. We kijken nu heel anders tegen die geschiedenis aan. Maar de tijd van nu is niet de tijd van toen”, aldus Anne-Goaitske Breteler.

Breteler interviewde talloze walvisvaarders voor haar boek en dacht toen al aan de mogelijkheid voor een tentoonstelling. ,,De walvisvaarders lieten mij veel foto’s, maar ook voorwerpen zien die met deze geschiedenis te maken hebben. Theekopjes van de Willem Barendsz, maar ook potvistanden en balein. Dit was allemaal particulier bezit waarvan ik dacht: Wat gebeurt ermee wanneer deze mannen komen te overlijden? Als we deze geschiedenis aan een groter publiek willen tonen, dan moeten we daar nu mee bezig, anders is het misschien te laat.”

Voor groepen zeven en acht van de basisscholen is de intekening op het educatieprogramma geopend. Opgave kan via Opus3.

Naast de tentoonstelling is er een randprogrammering met o.a. Radio 1 live-uitzending, een lezing, bierproeverij, de vertoning van een film en een walvisvaarderscafé. Dankzij het oprichten van de Culturele Ambassade mogelijk gemaakt door de Versnellingsagenda, kan weer een brede programmering onwikkeld worden.

Kaarten voor de tentoonstelling en randprogrammering zijn nu te koop via www.theaterkerknes.nl.

Vergelijkbare berichten