Wat is een inboedelverzekering precies?

De inboedelverzekering is een van de meest afgesloten verzekeringen onder Nederlanders. Het kan echter best zo zijn dat je hier nog niet eerder van gehoord hebt. Bijvoorbeeld omdat je nog niet op jezelf woont. Ben je van plan om binnenkort uit huis te gaan, dan is het wel slim om je te verdiepen in deze verzekering. Hij kan je namelijk behoorlijk wat kosten schelen. Daarom leggen we in dit artikel snel en simpel uit wat de inboedelverzekering precies inhoudt.

Inboedelverzekering uitgelegd

Laten we beginnen. Wat is een inboedelverzekering nu precies? Daarvoor moet je eerst weten wat er bedoeld wordt met het woord ‘inboedel’. Je inboedel bestaat eigenlijk uit alle (losse) spullen in je huis. Denk bijvoorbeeld aan je meubels, computers en je sieraden.

Als je de waarde van al deze spullen bij elkaar optelt, dan kun je op best een flink bedrag uitkomen. Zeker als je geïnvesteerd hebt in mooie meubels of als je van dure sieraden houdt. Hoewel je er liever niet over nadenkt, kan het best gebeuren dat je spullen schade oplopen met hoge kosten als gevolg. Met een inboedelverzekering kun je bij bepaalde soorten schade en diefstal aankloppen bij de verzekeraar voor een vergoeding. Daarmee kun je snel weer nieuwe spullen aanschaffen, of beschadigde spullen laten repareren.

De kosten

Je vraagt je misschien af hoeveel je maandelijks kwijt bent aan een inboedelverzekering. Dat hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de totale waarde van je inboedel, de plek waar je woont en de samenstelling van je gezin.

Het is dus lastig om te zeggen hoeveel je precies kwijt zult zijn aan je verzekering. Woon je in een regio waar de premies lager liggen, houdt dan rekening met een premie van zo’n € 10 to € 20 per maand. Voor een vrijstaande woning kun je daar een paar euro bij optellen. Uiteraard betaalt een heel groot gezin ook een andere premie dan een kleiner gezin.

Besparen

Je wilt natuurlijk dat je goed gedekt bent voor schade aan je inboedel, maar tegelijkertijd wil je daar niet te veel voor betalen. Een slimme manier om te besparen op je premie, is door goed je huiswerk te doen en verschillende polissen met elkaar te vergelijken. Je zult zien dat verzekeraars verschillende premies berekenen voor soms vrijwel identieke dekkingen.

Een andere manier om te besparen, is door je verzekering samen met andere verzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Zo kun je profiteren van de zogenaamde “pakketkorting”. Hoe meer verschillende verzekeringen je afsluit bij dezelfde verzekeraar, hoe hoger je pakketkorting. Check wel van tevoren even of de verzekeraar die je op het oog hebt een pakketkorting aanbiedt. Anders kan het wellicht lonen om te kiezen voor een andere verzekeraar.

Vergelijkbare berichten