Wat maakt jullie speciaal?
Sinds de bouwcrisis in het vorige decennium is er veel veranderd in de bouw. Er wordt meer samengewerkt en gecommuniceerd tussen bouwbedrijven, architecten, constructeurs en installateurs, onder het credo ‘samen bouwen’. Niet klakkeloos uitvoeren van een project, maar meedenken in het proces. Bijvoorbeeld door al in de bouwfase samen met de opdrachtgever en de andere relevante partijen na te denken over de toekomstbestendigheid van de woning, het gebruik van biobased bouwmaterialen en de subsidiemogelijkheden om op die manier meerwaarde te leveren, met als resultaat een comfortabeler woonomgeving op maat.
Wat is het mooie van jullie vak?
Van niets tot iets. Je begint met niet meer dan een modderig stukje terrein, waarop pallets met bouwmaterialen staan. En aan het eind van de rit staat er een woning of bedrijfspand, is er een verbouwing of renovatie uitgevoerd, waar iedereen blij van wordt. We noemen onszelf graag ‘detailbouwers’, omdat we graag samenwerken met architecten en/of gemeenten aan projecten met meerwaarde, met net wat meer uitstraling en oog voor detail.
Hoe lopen de zaken?
We hebben het druk. Naast nieuwbouw hebben we veel verbouwklussen. We merken dat de coronacrisis daar een duidelijke rol in speelt. Veel mensen werken thuis en hebben behoefte aan een adequate werkplek.
Wel merken we dat het moeilijk is om goed geschoolde vakmensen te vinden. We leiden onze nieuwe werknemers het liefst zoveel mogelijk zelf op, waarbij we ze in alle facetten van het werk laten meelopen en -werken, waardoor ze doordrongen raken van het ‘Hooghiemster DNA’. Dat werkt goed. Een van de jongens, die hier als 16-jarige op zijn brommertje aan kwam zetten kreeg zeven jaar later de regie over de bouw van een prachtige, onder architectuur gebouwde woning in Haren en maakte de verwachtingen meer dan waar.
Noem eens een recent en aansprekend project.
Aan de voet van de hoogste terp van Nederland, de meer dan duizend jaar oude Terp van Hegebeintum, worden door ons momenteel de ‘puntjes op de i’ gezet van het nieuwe Kennis- en Informatiecentrum, een ontwerp van TWA Architecten uit Birdaard. In april 2021 wordt het nieuwe gebouw geopend. Het is een prachtig multifunctioneel gebouw geworden bestaande uit een viertal kleinere huisjes van totaal circa 250m2. Een voorziening voor exposities en educatie over archeologische vondsten en de geschiedenis van terp Hegebeintum, een souvenirshop, horecavoorziening en terras. Het is ook het startpunt voor rondleidingen naar de terp en het twaalfde-eeuwse kerkje.