Werken in Friesland initieert kijkje in de keuken

“De cirkel is rond”, zegt Koopmans lachend. “Maar zonder gekheid, de Friesland Bank hield in die tijd op te bestaan, dus was de uitwisseling voor mij toen deel van de zoektocht naar wat anders. Dat hoeft niet per se de achterliggende reden te zijn om mee te doen. Het kan ook gewoon leuk zijn om een dag bij een ander bedrijf te kijken, ook al zit je bij je huidige werkgever helemaal op de juiste plek.”

Werken in Friesland

Vijf jaar geleden begon Wietie Douma vanuit de stichting Werken in Friesland met de week van de uitwisseling. Douma: “Ik zie het vooral als een manier om verbindingen te leggen. Wij nemen een drempel weg waardoor het voor instanties en bedrijven gemakkelijker wordt elkaar te vinden en kennis te delen. Het is om meerdere redenen interessant om mee te doen. Het kan voor organisaties een goede stap zijn om processen beter op elkaar aan te laten sluiten, mogelijk wil je als werknemer een carrièreswitch maken en kun je zo ergens anders ideeën opdoen, het kan nieuwe inzichten bieden in je eigen werk als je weet hoe anderen het doen, of misschien vind je het gewoon leuk eens ergens anders te kijken. Eigenlijk zetten we vooral deuren voor elkaar open. Zowel deelnemende werkgevers, als deelnemende werknemers zijn enthousiast. Ieder jaar blijkt zo’n uitwisselingsdag weer een feestje. Ik krijg natuurlijk niet alles mee, maar ik geniet wel altijd van de verhalen van mensen die gewend zijn op kantoor te zitten en dan ineens een dag de lieslaarzen aantrekken om door de sloten te banjeren.”

Smart Group

De week van de uitwisseling vindt jaarlijks plaats in juni. Werken in Friesland organiseert het ieder jaar in samenwerking met een ander bedrijf. In 2018 neemt Smart Group de organisatie op zich. Smart Group is een adviesbureau die werkgevers helpt bij organisatievraagstukken en werknemers begeleidt als het gaat om mobiliteit. Harry Berga en Regina Sleifer zijn vanuit Smart Group betrokken bij de organisatie van de week van de uitwisseling. Berga: “Vanuit Smart Group hebben we de drive om de arbeidsmobiliteit, kennisdeling en samenwerking in Friesland te stimuleren. De week van de uitwisseling sluit daar perfect bij aan. Het is voor deelnemers een laagdrempelige manier om eens bij een ander bedrijf in de keuken te kijken en de horizon te verbreden. Bij Smart Group bieden we op een uitwisselingsdag bijvoorbeeld een regisseer jezelf- of Linkedintraining aan.”

“Het mooie is dat Smart Group een eigen netwerk heeft dat kan worden aangesproken”, vult Douma aan. “Zo kunnen we nieuwe bedrijven enthousiast maken om mee te doen. Vorig jaar hebben we 600 uitwisselingen gehad bij 40 organisaties. Het zou mooi zijn als we uiteindelijk 100 bedrijven vinden die mee willen doen. Dan kunnen we werkzaamheden aanbieden in nog meer verschillende beroepsgroepen.”

Koopmans: “In de contacten die ik met bedrijven heb, breng ik de week van de uitwisseling altijd even ter sprake. Het zou mooi zijn als het ieder jaar een beetje groter groeit. Het kost niemand iets en alle deelnemers worden er beter van. Friezen zijn zeer maatschappelijk betrokken, dus daarom kan dit in onze provincie weleens heel goed werken.”

Delen via

Vergelijkbare berichten