Werkfactor heeft grote showroom in Drachten: ‘Veiligheid, comfort én uitstraling steeds belangrijker’

Het verschilt uiteraard enorm per persoon en per sector, maar grof gezegd kun je stellen dat een gemiddelde Nederlander toch al snel zo’n 50.000 uur werkt in zijn of haar leven. Bij veel beroepen wordt daarbij bedrijfskleding gedragen. Logisch dat veiligheid maar zeker ook comfort dan belangrijk is. Het is dan ook de missie van Werkfactor (Drachten) om precies dát te bieden. Veiligheid, comfort én uitstraling; voor de bouw, maar óók voor andere sectoren. Een gesprek met ondernemer Hielke Penninga over alles wat daarbij komt kijken.

Ooit had hij een kledingzaak in Leeuwarden en dat was een mooi avontuur. Maar ondernemer Hielke Penninga wist wat hij wilde. Het was zijn ambitie om met kleding de zakelijke markt te bedienen, met een uitgebreide showroom, die vooral laagdrempelig moest zijn. “Zo ben ik in 2006 begonnen met werkfactor. Eerst in een kleiner pand, want als starter op die markt moesten we nog spek op de botten krijgen. Ondanks de slechte economische omstandigheden ging het goed en zo konden we in 2016 het pand betrekken waar we nu zitten. Dat is wel een waargemaakte ondernemersdroom voor mij: een plek waar iedereen heel gemakkelijk kan binnenlopen en vervolgens de kleding kan zien, voelen en passen.”

Wie de website van het bedrijf bekijkt ziet een bewonderenswaardig ruim assortiment, voor de bouw, maar ook voor de zorg, de horeca en vele andere sectoren. “Die website kun je vooral zien als een catalogus. Bedrijfskleding moet je nu eenmaal zélf even fysiek zien en ervaren. En veiligheidsschoenen moeten uiteraard gepast worden. Maar: we zijn online wel een paar stappen verder gaan dan alleen het presenteren van het assortiment. Zo kunnen medewerkers van een bedrijf zélf op hun persoonlijke pagina inloggen en bestellen. We hebben het zo ingericht dat een bedrijf voorafgaand aan de samenwerking per medewerker een aantal punten krijgt. Dat uiteraard in overleg met een directeur, een personeelsfunctionaris, of een manager inkoop. Vervolgens kan het management het daadwerkelijke bestellen, of bijbestellen aan de medewerker zélf overlaten. Die weet wanneer iets écht aan vervaging toe is. Op zijn of haar persoonlijke pagina ziet de medewerker de bestelhistorie en ook het aantal nog te besteden punten. Zo geef je de medewerker méér autonomie over zijn eigen werk en ontlast je het management op kantoor.”

Goed werkgeverschap

De formule bleek een hit, zo stelt Penninga, die verder nog enkele opvallend trends in de sector signaleert. “We zien dat bedrijfskleding belangrijker wordt gevonden. En daarbij is kwaliteit en comfort belangrijk, maar zeker ook hoe iets eruitziet. Dat is voor de bouw, maar ook voor andere sectoren goed om in de gaten te houden. In een markt met veel personeelskrapte kan fijne, maar ook hippe kleding best een beslisfactor worden voor personeel. Maar ook veiligheid blijft belangrijk. Degelijke schoenen dragen, maar bijvoorbeeld ook goed zichtbaar zijn, zeker op de donkere winterdagen; het zijn elementen waar bedrijven kunnen laten zien dat ze goed werkgeverschap belangrijk vinden.”

Volgens Penninga is zijn vakgebied volop in beweging. “Je ziet duidelijke trends. Als het gaat om comfort zie je bijvoorbeeld betere materialen. Veel stretch, zodat het heerlijk zit. Afzakkende broeken zijn er ook niet meer bij. Het beruchte bouwvakkerdecolleté heeft zijn tijd gehad. Maar ook duurzaamheid is een issue. We zien de trend waarbij kleding uit minder verschillende onderdelen bestaat. Wél betere materialen, maar dikwijls simpeler qua productie. Het grote voordeel hiervan is dat kleding ook gemakkelijker te recyclen is. Dus beter voor de toekomst van de aarde. Wij doen volop mee met die trend, door kleding weer in te nemen, zodat het klaar gemaakt kan worden voor hergebruik.”

Ook op ander gebied wil Werkfactor laten zien dat ze verduurzaming serieus nemen. “Waar het kan willen wij ons steentje bijdragen. Zo rijden onze auto’s op duurzame brandstof en voor de bezorging in de omgeving hebben we een elektrische auto.”

Geen core business, maar wel belangrijk om te vermelden: het bedrukken van bedrijfskleding. “Ja, dat doen wij ook”, stelt Penninga. “Dat hoort bij het ontzorgproces dat wij graag willen aanbieden. Voor veel bedrijven is bedrukte bedrijfskleding een promotiemiddel, maar de belastingdienst stelt het gewoon ook verplicht dat iedereen die bedrijfskleding draagt ook herkenbaar is. En dus bieden wij dat aan.”

Ondernemersdroom

Hoewel zijn ondernemersdroom met betrekking tot de showroom is vervuld, blijven er nog altijd ambities over, zo leren we. Penninga: “Ik vind het gewoon heel boeiend om aan het bedrijf zélf te werken. Bestelprocessen steeds gemakkelijker maken voor de klant, onze eigen procedures met behulp van ICT efficiënter maken, de eigen medewerkers de kans geven om zich te ontwikkelen, maar ook zélf als ondernemer blijven leren. Dat spreekt mij erg aan in het werk dat ik doe.”

En over drie jaar? “Dan hoop ik dat Werkfactor nóg meer een vanzelfsprekend begrip in, met name in Noord-Nederland. Ik zou willen dat onze naam dan nóg meer het gevoel oproept van professionaliteit en betrouwbaarheid, als het gaat om werkkleding.”

www.werkfactor.nl/

Vergelijkbare berichten