De IWA is ’s werelds grootste watervereniging, met leden in 140 landen. Het is een platform voor innovatie en opname voor beter mondiaal watergebruik. ViviMag® is zo’n innovatie gericht op waarde onttrekken uit afvalproducten, onafhankelijkheid in Europese grondstofwinning en het tegengaan van openwatervervuiling. De techniek is ontwikkeld door Wetsus en de TU Delft in samenwerking met Kemira, Brabantse Delta, Vandcenter Syd, Aquaminerals, Aquacare en Waterschapsbedrijf Limburg. Ook de Koninklijke Haskoning DHV heeft reeds deelgenomen aan ontwikkeling van de technologie. De pilotfase van het project werd gefinancierd vanuit de EU door EIT Raw Materials.
Urban mining
ViviMag® begon als een fundamenteel onderzoek van Wetsus en TU Delft. Hierin werd vivianiet geïdentificeerd als belangrijk ijzer-fosformineraal in rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZIs). Het mineraals paramagnetische eigenschap werd handig ingezet om het met behulp van grote magneten uit de mijnbouwindustrie uit slib te onttrekken; een perfect voorbeeld van urban mining. Met financiële steun van het Europese EIT Raw Materials werd er een succesvolle pilot opgezet bij de RWZI Breda van waterschap Brabantse Delta.Kemira – wereldleider in duurzame chemische oplossingen voor waterintensieve industrieën – is nu de patenthouder en neemt het voortouw in het opschalen van het proces. Een belangrijke tweede stap voor ViviMag® is een tweede pilotinstallatie die op het moment in Duitsland staat – als deel van samenwerking met Veolia. Verdere tests staan ook al geboekt in Denemarken en Nederland. Bovendien zijn er plannen voor de bouw van een demonstration plant in Nederland.
Milieu- en klimaatuitdagingen
“We zijn ontzettend blij met de erkenning van ons project. Onze maatschappij staat in een zeer korte termijn tegenover een hoop milieu- en klimaatuitdagingen. We moeten daarom innovatie in de watersector versnellen. ViviMag® is hét voorbeeld van een combinatie van wetenschappelijk inzicht en visionaire samenwerking tussen zowel de private en publieke partners, kan leiden tot drastisch nieuwe oplossingen voor onze gedeelde toekomst,” zegt ir. Leon Korving. – Wetsus’ leider in het project. TU Delfts Prof. Mark van Loosdrecht voegt daaraan toe: “Het project is prachtig voorbeeld van hoe nieuwsgierigheidsgestimuleerd onderzoek in een ingenieursomgeving kan leiden tot innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen.”