Wetterskip Fryslân wint Gemalenpluim 2017

Met kop en schouders
Peter Nijhof van NGS: “Het was voor ons heel duidelijk waar de pluim naartoe moest gaan. Het is Wetterskip Fryslân gelukt om het gemaal aan te passen aan de moderne tijd, waarbij uitgebreid rekening is gehouden met de cultuurhistorische waarde van het rijksmonument. Het gemaal in Ezumazijl stak er met kop en schouders bovenuit.”
Marian Jager sprak haar trots uit over het ontvangen van deze Gemalenpluim: “Ik ben erg blij met de waardering van de NGS over de manier waarop wij de renovatie van gemaal Dongerdiel hebben aangepakt. Ik draag de pluim op aan de collega’s van de afdelingen Beheer en Projecten die dit project samen succevol tot uitvoering hebben gebracht.”

Gemaal Dongerdielen
Gemaal Dongerdielen is een monumentaal gemaal en is eigendom van Wetterskip Fryslân. Het voormalige zeegemaal uit 1931 vormt samen met de nabijgelegen sluis en brug een rijksmonument. Het pompt het overtollige regenwater uit de polder naar het Lauwersmeer. De afgelopen jaren is het gemaal zowel technisch als bouwkundig gerestaureerd. De installatie van het gemaal voldeed niet meer aan de huidige technische eisen. Door de waaiers van de pompen aan te passen, kreeg het gemaal meer capaciteit. Met de renovatie is het gemaal klaar voor de toekomst.

De Nederlandse Gemalenstichting
De Nederlandse Gemalenstichting (NGS) zet zich in voor het behoud en beheer van waardevolle gemalen. In de zomer van 2015 heeft de Nederlandse Gemalen Stichting de Gemalenpluim in het leven geroepen om eigenaren/ beheerders te motiveren vooral zorgvuldig met dit industriële erfgoed om te gaan.

Fotobijschrift: Marian Jager, dagelijks bestuurder Wetterskip Fryslân neemt de Gemalenpluim 2017 in ontvangst.

Delen via

Vergelijkbare berichten