Wierda Design krijgt nieuwe naam: Buro Wierda

Wierda Design in Heerenveen is in tien jaar uitgegroeid van een ontwerpbureau naar een bedrijf die opdrachtgevers begeleidt naar een nieuwe manier van werken. “We doen veel meer dan alleen een ontwerp maken. En daar hoort ook een nieuwe naam bij: in september gaan we verder onder de naam Buro Wierda”, aldus mede-eigenaar Atje Deinum.

Ze runt Buro Wierda samen met haar man Oane Wierda. “We zijn gestart als een designbureau dat werk deed voor particulieren, de zorg, het onderwijs en kantoren. De afgelopen jaren zijn we ons steeds meer gaan richten op de werk- en leeromgeving in het onderwijs en in kantoren. We leveren maatwerk en kijken verder dan alleen het design. We kijken samen met onze klanten naar huisvesting, digitalisering en naar de gedragscomponent binnen een bedrijf. We begeleiden ze naar een nieuwe manier van werken, waarbij functionaliteit, creativiteit en slimheid voorop staan.”

Inventariseren

Voordat ze aan de slag gaan voor hun opdrachtgevers wordt uitvoerig gesproken met alle lagen binnen de organisatie, aldus Deinum. “We beginnen aan de voorkant met inventariseren: wie zijn ze, wat doen ze, wat hebben ze nodig voor de toekomst? Pas daarna gaan we aan de slag met de huisvesting en het ontwerp. Wat voor uitstraling willen ze, hoe werken ze samen en hoe willen ze nieuwe mensen aantrekken? Met name de jonge generatie wil niet alleen maar een kantoor met vier muren. We willen samen kijken naar de toekomst en ze daar klaar voor maken. We kijken naar de activiteiten in de werk- en leeromgeving. Deze zijn in drie zones in te delen: de bruiszone voor informele ontmoeting en afstemming, de ruiszone voor het samenwerken, innoveren en het overleg en de rustzone, waar geconcentreerd gewerkt, geleerd of gestudeerd kan worden. De drie zones kun je in ieder bedrijf toepassen, maar hoe je dat doet is bij iedere organisatie weer anders. Dat vereist maatwerk en daar komen onze kwaliteiten van pas.”

De balans tussen werk en privé verdient tegenwoordig steeds meer aandacht. “Er wordt steeds meer en vaker thuis gewerkt, maar er moet voor iedereen ook een goede plek op het kantoor zijn om te werken. Niet iedereen kan goed thuis werken. Veder is het van belang dat er goede werkafspraken worden gemaakt. De één werkt graag van 9 tot 5 en een ander werkt in de avonduren of weekenden. Medewerkers willen graag zelf meer regie hebben over wanneer en waar ze werken, maar die keuze moet wel gerespecteerd worden en je moet begrip hebben voor elkaar. Het is dus belangrijk om goede werkafspraken te maken om onbegrip en scheve gezichten te voorkomen.”

Het ontwerp van Buro Wierda sluit aan op de adviezen over huisvesting, communicatie en organisatie. “Alles wordt gedaan in overleg. Het is elke keer weer een uitdaging om het passend te maken. Dat maakt dit werk zo leuk. Bovendien staat functionaliteit van het ontwerp voorop. Het moet goed te gebruiken zijn in het werkproces. We zijn niet van de marmer en gouden kranen, zeg ik altijd. We zijn wat dat betreft echte nuchtere Friezen.”

Vergelijkbare berichten