Wind Groep: Van schets, tot exploitatie

Na de vraag met welke projecten Wind nu bezig is, begint Roelof Wind aan een indrukwekkende opsomming van design & build projecten in uitvoering: Een badmintonhal in Haarlem, een sporthal in Kaatsheuvel, een zwembad in Emmen, een sportcentrum in het Europapark Groningen, een sportcentrum in Malden en een wijksportcentrum in Pernis onder de rook van Rotterdam. Harmen Wind: “Daarnaast ontwerpt Wind Architecten Adviseurs spraakmakende projecten. Goed voorbeeld daarvan is het recent opgeleverde nieuwe gebouw voor uniformberoepen van ROC Friese Poort. Dit gebouw is niet alleen energieneutraal maar ook circulair gebouwd. De eerste school van Nederland die volgens dit principe is gerealiseerd. In Leeuwarden werken we aan het nieuwe gebouw voor het Gomarus College, diverse recreatie- en hotelontwikkelingen en particuliere villa’s in het topsegment. Het gaat goed in onze branche en dat biedt ook voor ons bedrijf prachtige kansen die we met succes weten te realiseren. De opdrachten vanuit heel het land stromen binnen.”

Vader Hendrik Wind begon het Drachtster familiebedrijf in 1989. Roelof stapte twintig jaar geleden in en Harmen is sinds 1 januari 2009 algemeen directeur. Het team bestaat uit 25 mensen. Wind Groep bestaat met Wind Architecten Adviseurs, Wind Vastgoed en Wind Design & Build uit drie disciplines. De architectenafdeling heeft een breed opdrachtenpakket. Het ontwerpt bijvoorbeeld woningen en kantoorcomplexen, maar is vooral gespecialiseerd in schoolgebouwen en sport- en recreatieaccommodaties. Wind Vastgoed biedt projecten, ontwikkellocaties en kavels aan voor bedrijven en particulieren.

Design & Build

Het onderdeel Design & Build pakt projecten op waarbij opdrachtgevers zoveel mogelijk worden ontzorgd. Omdat Wind het hele spectrum aan bouwdiensten beheerst, kunnen ze klanten begeleiden van schets tot oplevering. Wind levert via deze weg maatwerk en houdt nadrukkelijk rekening met de wensen van de klant. Roelof: “En als de opdrachtgever het wil, zorgen we ook voor exploitatie en onderhoud van een gebouw. Desgewenst inclusief energiecontracten. Kortom we vliegen projecten aan met een langjarige visie en langjarig commitment. Op het moment dat wij tevens de exploitatie uit handen nemen betekent dit dat wij de personeelscomponent overnemen en veelal commerciële functie toevoegen aan de accommodatie om daarmee een impuls aan de exploitatie te geven. We doen dat niet alleen, maar in samenwerking met hiervoor gespecialiseerde partners waarmee wij exclusieve afspraken hebben. Dit soort contractvormen waarbij we ook de exploitatie verzorgen zijn nog vrij uitzonderlijk. In heel Nederland zijn er nog maar een handvol zwembaden waarbij deze afspraken zijn gemaakt en de eerste drie waren met ons. Accommodaties zijn tot volle tevredenheid van alle betrokkenen in gebruik. Echt een hele mooie uitdaging om het op deze manier te doen.”

All electric

De bouwcrisis lijkt al in een ver verleden te liggen. Er is een overschot aan opdrachten en de ontwikkelingen in het vakgebied van de gebroeders Wind gaan razendsnel. Harmen: “Duurzaamheid en dan met name de component energieverbruik en circulariteit is nu actueel. Met ROC Friese Poort in Leeuwarden zetten we de toon als het gaat om circulair bouwen. Ook het gasloos bouwen en de nul-op-de-meter woningen zijn trends waar wij nadrukkelijk op inspelen. Bij het project in de wijk Blitsaerd bijvoorbeeld komt een veld van drie hectare met zonnepanelen. Hiervoor hebben wij recent de vergunning gekregen. Het streven wordt steeds meer om energieneutraal te bouwen. Dat wordt de basis. Een ambitie waar we nu met Wind Groep al goed aan kunnen voldoen.”

De razendsnelle groei in de sector leidt ook tot druk op prijs en capaciteit. Wij zien dit als een tijdelijk verschijnsel. Voordeel voor ons daarbij is dat we een creatief bedrijf zijn. We voeren onze ontwerpen vaak zelf uit en hebben daarmee een streepje voor op traditionele bouwbedrijven. We kunnen in dit soort situaties vaak wat gemakkelijker met een creatieve oplossing komen als dat nodig is. Met creativiteit en diversiteit als onderlegger zijn we ook een interessante werkgever. Dit jaar mochten we diverse nieuwe collega’s verwelkomen in ons talentvolle team.”

www.waa.nu

www.winddesignbuild.nl

Delen via

Vergelijkbare berichten