Ondernemend Friesland nieuws

Wonen, werken en ondernemen in Drachten

Wonen, werken en ondernemen in Drachten

Drachten is booming. Ondernemers kiezen voor vestiging in het ‘Philips-dorp’ omdat het hen een ideale uitvalsbasis biedt. BaanPlus verhuisde bijvoorbeeld van Leeuwarden naar Drachten om zich centraler binnen het eigen werkgebied in Noord-Nederland te vestigen. En van oorsprong Drachtster ondernemers piekeren er niet over van standplaats te wisselen. Wij legden vier van hen een tiental vragen voor.

Ondernemers ondervraagd
We vroegen vier ondernemers naar hun bedrijfsactiviteiten en het vestigingsklimaat in Drachten. Wim Postma is eigenaar van de Vandaag Groep, specialisten in ICT- en Cloudcommunicatie. Roel Swierenga is oprichter en voorzitter van Hansa Green Tour. Deze stichting organiseert netwerkreizen, handelsmissies en evenementen voor duurzaamheidsprofessionals. Sjoerd Veenstra is eigenaar van Makelaarswerk in Drachten en verzorgt als makelaar en taxateur zowel aankoop- en verkoopbegeleiding als het opstellen van taxatierapporten. Edwin Vastenburg is eigenaar van Vastenburg BouwAdviesBureau: “Wij zijn bouwpartner bij (ver)bouwprocessen.”

 Wat maakt jou en jouw bedrijf bijzonder?
“Wij waarborgen in de wereld van Cloudcommunicatie succesvol het menselijke contact en laten ICT ondersteunend voor ons werken”, vertelt Wim Postma, eigenaar van de Vandaag Groep. “Wij organiseren unieke netwerkreizen en evenementen rondom één thema: duurzaamheid”, aldus Roel Swierenga, oprichter en voorzitter van Hansa Green Tour. Sjoerd Veenstra, eigenaar van Makelaarswerk: “Wij zijn aangesloten bij het landelijke netwerkwerk van GarantieMakelaars, zo kunnen we als kleinschalig kantoor gebruikmaken van een interactieve website en zijn we 24 uur per dag bereikbaar.” Edwin Vastenburg van Vastenburg BouwAdviesBureau: “Naast bouwkundig tekenwerk verrichten wij veel werkzaamheden met betrekking tot de kostenkant van het bouwproces. Bij de bouwbegeleiding verdiepen wij ons in de bedrijfsprocessen van de opdrachtgever, om knelpunten in de uitvoering te voorkomen.”

Waarom doe je wat je doet?
“Ik heb de drive om kennis te delen, te verbinden en mensen te inspireren met internationale duurzame voorbeelden”, legt Swierenga uit. Vastenburg: “De belangrijkste drijfveren voor mij zijn mensen helpen en mooie dingen maken. We streven ernaar het elke dag beter te doen.” Veenstra: “Toen ik achttien was wist ik al dat ik makelaar wilde worden. Vooral de afwisseling en het persoonlijk contact met kopers en verkopers maakt het erg dynamisch.” Postma hoopt iets te kunnen betekenen voor zijn woon- en werkomgeving: “Vanuit mijn passie voor (tele)communicatie en ICT en de behoefte aan ondernemerschap.”

Wat betekent werken in Drachten voor jou als ondernemer?
“Drachten herbergt als middelgrote stad veel mooie bedrijven”, vindt Postma. “Vanwege de centrale ligging en de goede bereikbaarheid kunnen wij het noordelijke deel van Nederland gemakkelijk van onze diensten voorzien”, voegt hij toe. Vastenburg: “Drachten biedt een goede uitvalsbasis voor de markt waarin wij werken. Daarnaast voelen wij ons maatschappelijk betrokken en proberen we ook terug te geven aan onze omgeving. Ik ga ervan uit dat wij onze ambities hier kunnen waarmaken.” Voor Swierenga is dat juist een flinke uitdaging: “Omdat de markt voor onze diensten (nu nog) beperkt is in Noord-Nederland.” Veenstra vindt de mensen in Drachten nog persoonlijk en open: “Werken in de omgeving waar je bent opgegroeid, woonwijken zien ontstaan en een omgeving als Drachten zien veranderen is heel bijzonder.”

Wat is voor jou de meest zwaarwegende reden om in Drachten te ondernemen?
Veenstra: “Drachten heeft veel meer te bieden dan mensen zich realiseren. Wij hebben een centrale locatie in Friesland: zowel Leeuwarden, Groningen en Heerenveen zijn binnen dertig minuten te bereiken.” Postma is een geboren en getogen Drachtster. “Ook mijn familie en vrienden wonen hier grotendeels, hierdoor houd ik een goede balans tussen werk en vrije tijd.” Vastenburg: “Drachten is een goede thuisbasis, centraal gelegen voor onze klanten in Friesland én Groningen.” Swierenga vindt het er mooi wonen, dankzij de rust en ruimte. “Drachten is bovendien centraal gelegen in Noord-Nederland, via de A7 heb je een snelle verbinding met de Randstad en Duitsland.”

Wat levert het gevestigd zijn in Drachten je op?
Vastenburg: “Door het delen van het kantoorpand aan de Stationsweg 19 zijn een aantal mooie samenwerkingsverbanden ontstaan. Ook veel van onze zakelijke relaties werken vanuit Drachten of omgeving.” Postma heeft ook profijt van het grote netwerk in Drachten. “Onder andere dankzij dat netwerk hebben wij een mooie groei kunnen doormaken.” Swierenga: “We hebben hier rust, ruimte en vrijheid om te ondernemen. Ook is Drachten een mooi gelegen strategische uitvalsbasis als zowel de Randstad als Groningen steeds onbereikbaarder worden door verkeersdrukte.” Veenstra: “Drachten heeft mij als ondernemer veel plezier gegeven: een mooie afwisseling van stedelijk en landelijk wonen. Wat het nog gaat opleveren blijft onzeker, maar de verwachtingen zijn goed. Drachten heeft nog mogelijkheden voor uitbreidingen en ook kleinschalige projecten zoals tijdelijke woonunits bij de Stationsweg geven aan dat Drachten bij de tijd is.”

Je werkt en onderneemt in Drachten, maar woon je er ook?
“Ik ben hier geboren en getogen”, bevestigt Postma. Ook Swierenga woont in Drachten: “Ik werk vanuit kantoor aan huis. Het kunnen combineren van wonen en werken is voor mij een van de belangrijkste redenen om in Drachten gevestigd te zijn.” Vastenburg: “Ik woon in Marum, maar heb in het verleden jaren met veel plezier in Drachten gewoond.”
Veenstra woont en werkt op de boerderij die zijn pake in 1939 liet ontwerpen door Cornelis Rienks de Boer. “Ik ben hier opgegroeid terwijl mijn vader er een melkveebedrijf had. Het is een groot voorrecht om op de rand van Drachten te wonen, maar ook iedere dag bijzonder om als derde generatie vanaf de Folgerahoeve wonen en werken te combineren.”

Welke ambitie heb je voor 2019 en wat ga je daaraan doen?
Vastenburg: “Groei op persoonlijk vlak en met Vastenburg BouwAdviesBureau. De bakens verzetten, investeren en mensen aannemen.” De Vandaag Groep gaat een breder pakket diensten aanbieden. Postma: “We gaan nieuwe diensten ontwikkelen en die bij onze relaties onder de aandacht brengen.” Hansa Green Tour organiseert in juni 2019 de tiende editie van de reizen naar het buitenland. “Een mooi moment om te vieren”, vindt Swierenga. “Maar ook om de bakens te verzetten en te kijken of we een mooi evenement naar Drachten kunnen halen.” Makelaarswerk heeft net een nieuwe website laten ontwikkelen en gaat verder met automatisering. Veenstra: “Daarnaast heb ik diverse studiedagen ingepland om klanten goed te kunnen blijven helpen.”

Wat inspireert jou als ondernemer het meest?
Swierenga noemt Elon Musk van Tesla als voorbeeld: “Hij durft tegen de bestaande conventies en gevestigde belangen in te gaan en weet zo een succes weet te maken van elektrische auto’s.” De andere drie zoeken de inspiratie dichter bij huis. Veenstra: “Dat je mensen echt kunt helpen, onzekerheid bij een aankoop kunt weghalen en bij een verkoop kunt zorgen voor het beste resultaat.” Vastenburg: “Denken in oplossingen in plaats van problemen en net dat ene stapje meer willen doen.” Postma: “Het trotse gevoel als we samen als team succesvol zijn.”

Waar wil je over drie jaar staan?
“Wij willen nog meer gezien worden als dé specialist van alle aan het internet gekoppelde hard- en software”, aldus een enthousiaste Postma. Ook Swierenga is ambitieus: “Dan wil ik met onze reizen en events alle continenten op de wereld hebben aangedaan en ons netwerk van duurzaamheidsprofessionals uitgebreid hebben met nieuwe diensten en producten.” Veenstra: “Waarschijnlijk ben ik dan net als nu druk bezig met Makelaarswerk en ik hoop veel nieuwe klanten geholpen te hebben bij hun verhuisplannen.” Vastenburg: “Graag zouden we groeien tot een team van vijf tot acht mensen, zodat we onze bedrijfsactiviteiten breder kunnen uitoefenen. Maar de stelregel is kwaliteit voor kwantiteit, het aantal mensen is geen doel op zich.”

Wat is het best bewaarde geheim van Drachten?
Volgens Postma kent Drachten veel mooie geheimen. “Persoonlijk vind ik dat ondernemers in Drachten een grote betrokkenheid tonen bij maatschappelijke uitdagingen. Dat werkt aanstekelijk.” Veenstra: “Ik kom soms in stukjes Drachten die ik niet kende. Afgelopen winter was er bijvoorbeeld het initiatief ‘Muziek bij de buren’: erg leuk om dan opeens aan de Oudeweg in het oudste huisje van Drachten te staan.” Swierenga vindt de ideale strategische ligging tussen de Randstad en Groningen/Duitsland het grootste geheim: “Je hebt hier wel de rust en de ruimte maar niet de hectiek.” Vastenburg: “Volgens mij is het geheim heel goed bewaard, want ik heb het nog niet ontdekt!”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling