Woudagemaal 2 dagen onder stoom

Altijd al eens het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld in werking willen zien? Kom dan op woensdag 18 en donderdag 19 oktober naar het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. Wetterskip Fryslân, eigenaar van het UNESCO Werelderfgoed, brengt beide dagen het gemaal onder stoom om machinisten en stokers in de praktijk op te leiden.

Twee keer per jaar vinden de draaidagen plaats. Belangrijke dagen, want zo weet het bedienende personeel precies wat er moet gebeuren op het moment dat het gemaal aan moet bij hoge waterstanden. Het Woudagemaal heeft nog steeds een belangrijke functie in het waterbeheer. Bij extreem hoogwater zorgt het mede voor droge voeten in Fryslân.

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water

Een bezoek aan het meer dan 100 jaar oude stoomgemaal start in het naastgelegen bezoekerscentrum. Hier staan het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering centraal. Je maakt op een interactieve manier kennis met dilemma’s en vraagstukken waar niet alleen het waterschap, maar ook de maatschappij voor aan de lat staat. Daarnaast ontdek je welke duurzame en klimaatbestendige keuzes je zelf kunt maken. Vrijwilligers verzorgen de rondleidingen door het gemaal.

Koop nu alvast tickets

Kom je langs tijdens de draaidagen? Koop dan nu alvast een e-ticket voor 18 & 19 oktober.

Fotograaf: Sonja van der Goot

Vergelijkbare berichten