Wubbo Ockels opent Kenniscentrum Duurzame Energie en Domotica

Voorafgaand aan de officiële opening is er een symposium voor genodigden met als titel ‘Samen naar een fossielvrij Fryslân’. Gedeputeerde Hans Konst, Energiecoördinator van de gemeente Leeuwarden Bouwe de Boer, wethouder Haye Talsma en Wubbo Ockels geven hun visie op de toekomstige energievoorziening in Fryslân. Tevens presenteert Marcel Engels, voorzitter van de Uneto-VNI het landelijke totaalconcept voor energiebesparing ‘e.nu’, waarvan Vellema voor Fryslân een van de deelnemers is.

Als totaalinstallateur speelt Vellema Installatietechniek al langer in op duurzame energie. De missie van Vellema is het terugdringen van het energieverbruik in bestaande en nieuw te bouwen woningen en gebouwen met als doel een fossielvrij Fryslân in het jaar 2020. “De grootste uitdaging is het visueel maken van dat waar iedereen in deze wereld over praat,”aldus Hille Vellema. “In 2006 bouwden we een demonstratiewoning waarin alle praktische toepassingen zijn verwerkt op het gebied van duurzame energie. Het bleek een groot succes. Het nieuwe kenniscentrum is opgezet om de communicatie over duurzame energie verder door te zetten naar de markt. Er is nog veel onbekendheid over de praktische toepassingen van energiebesparing en duurzame energie.”

Kenniscentrum

In het kenniscentrum kunnen particulieren, aannemers, architecten en projectontwikkelaars, zich laten voorlichten op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. In een technische ruimte staan en hangen zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, pelletkachels, pellet cv ketel, wtw-ventilatie, douche-wtw, regenwatersysteem, led-verlichting etc. etc. Op LCD-schermen ziet men een film o.a. over het boren en aanbrengen van verticale bodemwisselaars voor een aardwarmtesysteem. “Geen ingewikkelde technische verhalen, maar duidelijke informatie over de producten.”

Veel te zien op Open dagen

Ook het publiek is van harte welkom in het nieuwe Kenniscentrum en wel op 5 en 6 maart. Zo staat buiten de grote Uneto-VNI (e.nu) promotietrailer waar men het energiespel kan spelen. In de Nathan Energietrailer kan men werkende warmtepompen zien en bij Degin werkende houtgestookte cv ketels en bij Remeha de compacte thuiscentrale voor opwekken van warmte en stroom. Ook staat er een compleet werkende compacte windmolen voor het opwekken van eigen stroom.

Verloting “Energiepaal” onder een van de basisscholen

Om ook de jeugd er bij te betrekken en bewust om te laten gaan met energie, wordt in samenwerking met de gemeente Ferwerderadiel bij de negen basisscholen een zogenaamde energiepaal geplaatst. Vellema en LEF (Lokaal Energie Ferwerderadiel) verloot onder de scholen een energiepaal met compacte windmolen en zonnepaneel. De trekking zal door Wubbo Ockels worden gedaan.

e.nu (energiebesparing nu)

4 maart 2010 is tevens de officiële start van “e.nu Fryslân”, Energiebesparing Nu!, E.nu is een landelijke keten van regionale samenwerkende bedrijven die zich bezighoudt met energiezuiniger maken van bestaande woningen, scholen en bedrijfsgebouwen. Er zijn inmiddels 20 e.nu organisaties in Nederland. E.nu Fryslân is een van deze organisaties. In een e.nu organisatie zit een EPA adviseur een E en W installateur (Vellema Hallum) een isolatiebedrijf en een bedrijf gespecialiseerd in kozijnen en dubbel glas.

Werkgelegenheid

Vellema verwacht met alle genoemde activiteiten het huidige aantal medewerkers van ca. 40 personen uit te kunnen breiden met vijf medewerkers.

Delen via

Vergelijkbare berichten