Zaanderwijk: specialist in bouw, onderhoud en innovatie

Bouw, onderhoud en innovatie: het zijn de drie pijlers van bouw- en vastgoedonderhoudsbedrijf Zaanderwijk in Leeuwarden. Het veelzijdige bedrijf – dat al meer dan veertig jaar bestaat – werkt met veel professionele opdrachtgevers samen om op een innovatieve en duurzame manier te (her)bouwen, renoveren en  restaureren en maakt daarbij gebruik van in eigen huis ontwikkelde methodes.

Verduurzaming en circulariteit speelt op het moment een grotere rol dan ooit tevoren, aldus Jan Jelle Kuipers, accountmanager Noord van Zaanderwijk. ,,Net zoals we zelf in de winter een warme jas aantrekken, verdient een woning of gebouw ook een dikke, warme jas waardoor de energievraag tot een minimum wordt teruggebracht.”

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op circulair en duurzaam gebied is Zaanderwijk al jaren lid van Freonen fan Fossylfrij. ,,We zijn daarnaast ook lid van Circulair Fryslân. We willen zo op de hoogte blijven van innovaties en we willen weten wat er speelt met name op het gebied van biobased materialen.”

Oorsprong

Zaanderwijk is van oorsprong een schildersbedrijf, dat in 1982 in Alkmaar werd opgericht. Eind jaren tachtig maakte het bedrijf een omslag in kennis en kunde en breidde haar werkzaamheden verder uit naar onderhoud en nieuw- en verbouw.

De huidige eigenaar Fred Braaksma bracht het bedrijf ruim twintig jaar geleden naar Friesland. Het Friese team van Zaanderwijk werkt voor woningbouwcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen, vastgoedbeheerders, Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) en productiebedrijven. ,,We doen bijvoorbeeld veel voor woningcorporatie Elkien. We zorgen dat het vastgoed van Elkien in goede conditie blijft vanuit de RSG-gedachte. RSG staat voor Resultaat Gericht Samenwerken”, legt Kuipers uit.

Innovatie

Het bedrijf heeft zelf diverse innovatieve oplossingen ontwikkeld, waarbij Kuipers er drie wil uitlichten namelijk Isodôme®, VertoCare® en VR-Renovate.

Isodôme® is een bouwsysteem voor woningen en gebouwen dat optimale isolatie biedt en waarbij eisen aan energieprestaties, duurzaamheid en comfort door de innovatieve en circulaire manier van bouwen worden gecombineerd.

Het bouwsysteem kan toegepast worden bij nieuwbouw, herbouw of bij bestaande woningen. ,,We werken bij Isodôme met steenwol en hebben daar hele goede ervaringen mee. Het is 100% circulair en wordt geproduceerd uit basalt, wat in grote hoeveelheden voorradig is en wordt aangemaakt. Met 1 kubieke meter basalt maak je 90 kubieke meter steenwol. De voordelen van steenwol zijn onder meer de hoge thermische waarde, het ademende karakter, de brandveiligheid en de akoestische prestaties. Nadeel is dat er veel energie nodig is om het te fabriceren en bij het proces komt veel CO2 vrij. We zijn echter nog geen biobased alternatieven tegen gekomen met dezelfde kwaliteiten”, legt Kuipers uit.

Hygiëne en VR

VertoCare® is een speciale tak binnen Zaanderwijk dat zich richt op het maken van schimmelwerende coatings en kitten voor de voedingsmiddelenindustrie. ,,Maar we willen de markt uitbouwen naar bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs”, vult Kuipers aan. ,,Het biedt grote voordelen voor organisaties, die moeten voldoen aan de HACCP voedingsnormen.”

VR-Renovate – ontwikkeld in samenwerking met de TU in Delft –  is een systeem waarbij virtual reality wordt gebruikt om bewoners te informeren over renovatieprojecten van bijvoorbeeld woningcorporaties. ,,De bewoners krijgen een VR bril en koptelefoon en zien hoe hun eigen woning was en gaat worden. Ze horen daarbij ook de geluiden, zodat ze niet schrikken als er tijdens het renovatiewerk een drilboor wordt gebruikt. Door het nabootsen van de woning in een VR omgeving kunnen ze beter keuzes maken qua kleuren, soorten tegels of frontjes. We geloven als Zaanderwijk in deze ondersteunende technieken, ook als hulp bij mensen die de Nederlandse taal minder goed beheersen.”

Vergelijkbare berichten