Zakelijk directeur Hans Staal van Spektakelmusical De Tocht: ‘De herinnering aan cultureel icoon Elfstedentocht levend houden’

De voorstelling gaat op 2 oktober 2022 in première in een speciaal daarvoor gebouwd ijstheater in Leeuwarden. Tegen een iconisch decor, ondersteund door ‘state of the art’ theatertechnieken en special effects, wordt door een keur aan internationaal bekroonde creatieve producenten en talenten een indrukwekkend verhaal neergezet. Een verhaal over afzien, passie, verbroedering en keuzes maken, waardoor het publiek wordt meegezogen in dit historische evenement, dat met elke voorbijgaande winter zeldzamer wordt. Zakelijk directeur Hans Staal licht een tipje van de sluier ten aanzien van de inhoud en de financiering van deze spektakelmusical.

Indrukwekkend verhaal

Hans Staal: “In 2016 ontstond het idee om de Elfstedentocht in herinnering te houden met een musical. Een paar winters zijn we er heel dichtbij geweest, maar ging hij door (ijs)omstandigheden net niet door. De laatste georganiseerde tocht werd gereden op 4 januari 1997. Met als gevolg dat de collectieve herinnering en de emotie gepaard aan het fenomeen Elfstedentocht langzaam maar zeker aan het vervagen is. Vooral bij de jongere generaties.

Een pracht concept om te vertellen in de vorm van een musical. Geen docu-achtige voorstelling over de historie van de Elfstedentocht. Maar een pakkend verhaal dat zich in het nu, de winter van 2022, afspeelt. Over vijf vroegere schaatsvrienden, die elkaar in de loop der jaren uit het oog zijn verloren. In hun jeugd sloten ze een pact; als De Tocht ooit nog een keer komt, dan rijden we hem samen uit. Is het vroegere pact bestand tegen de ontberingen en tegenslagen die ze tegenkomen? Met indrukwekkende muziek, pakkende liedteksten en een ijzingwekkende mooi 360 graden decor met 2000 m2 ijs en de Friese elf steden om de tribune heen.”

Budgettair op koers

“Ambitieuze plannen vragen om een dito budget. Dat bedraagt in totaal 7,5 miljoen. We prijzen ons gelukkig met het blijk van vertrouwen in het project van een aantal ondernemingen, die een toezegging hebben gedaan van 2,5 miljoen euro. Daarnaast heeft De Tocht B.V., uniek in de theaterhistorie, onlangs een beursgang via de NPEX-effectenbeurs gemaakt. De obligatielening, voor een bedrag van maximaal 3 miljoen euro, bestaat uit certificaten van 1000 euro per stuk met een looptijd van 20 maanden. De inschrijving sluit op 2 december. De rente bedraagt 7% per jaar. De kickback, bij gebleken succes, bedraagt anderhalf procent van de inleg. Op het moment van schrijven bedraagt de inschrijving ruim een half miljoen euro, dus dat is op zijn zachtst gezegd hoopgevend.”

Foto: Campagnebeeld De Tocht

Delen via

Vergelijkbare berichten