Zaterdag 9 maart officiële opening WERKPLAATS RIKE in Sneek

De Open Bedrijvendag in Súdwest Fryslân wordt komende zaterdag door Hoekstra Transport in Sneek aangegrepen om het gerenoveerde pand aan de Zadelmakersstraat 7 officieel in gebruik te nemen. In het pand, dat naast een warehouse voor Hoekstra ook bestaat uit gerenoveerde kantoorruimtes zal werkplaats RIKE worden geopend.

Het voormalige distributiecentrum van Jan Sikkes aan de Zadelmakersstraat in Sneek krijgt hiermee een meervoudige bestemming. Waar vorig jaar nog een stoffeerderij actief was is, zijn nu dagelijks jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt actief met het ompakken, etiketteren, sorteren en monteren van spullen. RIKE is een samenwerking tussen de Piet Bakkerschool, VONK en Hoekstra Transport, alle drie gevestigd in Sneek.

Stoffeerderij

Het bedrijfspand van het afgelopen jaar failliet verklaarde Jan Sikkes met warehouse, kantoor en werkplaats is in mei vorig jaar aangekocht door overbuurman Hoekstra. Momenteel wordt het pand uit 1990 verduurzaamd en gemoderniseerd. Hoekstra kocht het pand om te voorzien in een groeiende behoefte aan warehouse-ruimte. In de hal kunnen naar verwachting circa 2000 palletplaatsen worden opgeslagen. Voor opdrachtgevers wordt naast opslag en orderpicking ook assemblagewerk en sorteerwerk uitgevoerd.

Doeners

De Piet Bakkerschool werkt al jaren samen met verschillende bedrijven in de regio om hun leerlingen al tijdens het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met het bedrijfsleven om zo kansen op werk te vergroten. Hoekstra Transport is een van de bedrijven waar al een aantal jaren iedere week een groep leerlingen komt om allerlei sorteerwerk, reparatiewerk en opruimwerkzaamheden uit te voeren. De begeleiding vindt plaats door een groep gepensioneerde chauffeurs die zo binding houden met het bedrijf en ervoor zorgen dat alles netjes blijft. De vaste begeleider van de groep, Jelmer Posthumus, sprak de wens uit om in het door Hoekstra nieuw aangekochte pand een permanente locatie te hebben om kwetsbare jongeren klaar te stomen voor werk.  Jelmer: “Onze leerlingen zijn echte doeners, we hadden het er binnen onze school al een tijd over en nu is er deze kans”.

Aanvulling op logistiek

Hoekstra ziet kansen in de markt voor aanvullende logistieke dienstverlening. Voor veel klanten distribueren ze goederen en tijdens deze logistieke operatie zijn er regelmatig aanvullende werkzaamheden die voor de klant vaak lastig in te vullen zijn, ook in verband met de krapte van de arbeidsmarkt. Te denken valt aan retourgoederen sorteren, verpakken, controleren of eenvoudige assemblage en montagewerkzaamheden.

VONK zorgt voor professionaliteit

Omdat een school natuurlijk niet jaarrond actief is maar de klant wel kwalitatief goed moet worden geholpen is samenwerking gezocht met VONK, het sociale productiebedrijf in Sneek. Bij VONK werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan hun vaardigheden om hiermee uiteindelijk een betaalde baan in het bedrijfsleven te verkrijgen. Niels Hoekstra, als eigenaar van VONK, heeft jarenlange ervaring met het leiden van een sociaal productiebedrijf en weet waar de uitdagingen en kansen liggen. Niels neemt voor RIKE de werkzaamheden aan, zorgt voor voldoende werk maar vangt met VONK ook pieken op welke niet door de leerlingen van de Piet Bakkerschool kunnen worden uitgevoerd. Niels: “Het is mooi hoe we hier in de regio steeds meer samenwerkingsverbanden krijgen met gelijkgestemden, dit is een prachtig voorbeeld waar VONK met haar ervaring graag een bijdrage aan levert”

Uitbesteden routinewerk

Bedrijven en organisaties kunnen bij RIKE routinematige werkzaamheden uitbesteden. Werkzaamheden zonder haast zodat de jongeren die tijd eraan kunnen besteden die ze nodig hebben. Dat is waar RIKE om draait, om jongeren zonder druk zichzelf te laten ontplooien in het bedrijfsleven.

Sneller door focus

Christien Lycklama à Nijeholt van Hoekstra is een van de initiators van het project en zeer enthousiast over de mogelijkheden. Het grote voordeel is dat RIKE als werkplaats bij Hoekstra is ingericht. Hierdoor zijn er geen extra transportkosten, de goederen komen altijd langs Hoekstra tijdens het aflever- of afhaaltraject.  Christien: “We halen bijvoorbeeld regelmatig retouren op voor een opdrachtgever die ongesorteerd zijn. Door ze met deze jongeren netjes te sorteren voorkomen we afval en kunnen goederen veel vaker hergebruikt worden.  Andersom kunnen wij artikelen die we toch al naar klanten distribueren voorzien van een etiket of andere toevoeging zonder logistieke meerkosten. Het is vooral ook fantastisch om te zien met hoeveel plezier de jongeren aan het werk te zijn. Ongelooflijk met hoeveel focus en doorzettingskracht de werkzaamheden hier worden uitgevoerd, het gaat razendsnel!”

Zondagskind Rike

De naam RIKE is terug te leiden naar Rike Hoekstra.

Het familiebedrijf Hoekstra werd opgericht in 1929 in Oudega SWF. Pake Tjitze en beppe Ytsje hadden een groot gezin met 13 kinderen. Een van de kinderen, dochter Hendrika, beter bekend als Rike, had met haar geestelijke beperking een bijzondere rol in het gezin. Net als alle andere kinderen was ook zij van belang voor het bedrijf en voor het dorp. Zo stond Rike altijd op de uitkijk als pake Tjitze met zijn paard en wagen en later de vrachtwagen terugkwam van het bodecentrum. Als ze hem aan zag komen riep ze de andere kinderen naar huis zodat ze samen de pakketten konden bezorgen in het dorp. Iedereen in het dorp kende Rike, ze was altijd blij, ze deed met plezier voor iedereen kleine klusjes, het was een zondagskind.

Opening

Zaterdag is dan, na twee hectische maanden van verbouw, de officiële opening en een paar medewerkers van Rike zullen dan van 10.00 tot 16.00 uur laten zien wat ze zoal kunnen doen. Rondleidingen door zowel Hoekstra als Rike starten vanaf het kantoor van Hoekstra transport op de Schoenmakersstraat 8 op ieder kwartier.

Vergelijkbare berichten