Zeven partijen ondertekenen Alliantie van Drachten

De partijen (gemeente Smallingerland, ROC Friese Poort, NHL Stenden, Rijksuniversiteit Groningen, ziekenhuis Nij Smellinghe, Philips en het Innovatie Cluster Drachten) dragen ieder op hun eigen thema’s bij aan een welvarend en aantrekkelijk Drachten. ‘We zien ook dat alle partijen daarbij een gedeeld belang hebben. Een aantrekkelijke, bereikbare gemeente met de juiste faciliteiten, is voor iedereen van waarde. Daarom hebben we het initiatief genomen om, nog meer dan voorheen, samen te werken,’ aldus burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland.

 Campus Drachten

De samenwerking strekt zich uit op verschillende gebieden. Een belangrijke pijler is de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven. Drachten ziet daarbij kansen om ook een plek te worden als campus van samenwerkingsverband de Universiteit van het Noorden. Vandaar dat ook NHL Stenden en de Rijksuniversiteit Groningen deelnemen aan de alliantie. ‘We verkennen nu in gezamenlijkheid wat de mogelijkheden zijn. Een alliantie van partners die Drachten goed kennen is daarbij onmisbaar. Zo kunnen we met de Universiteit van het Noorden goed aansluiten bij de lokale situatie’, zegt bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen.

Unieke schoollocatie op ziekenhuisterrein

De samenwerking tussen ziekenhuis Nij Smellinghe en ROC Friese Poort krijgt al vorm op de nieuwe onderwijslocatie op het ziekenhuisterrein. Dit wordt de eerste mbo-locatie voor volwassenonderwijs binnen de ziekenhuismuren in Nederland, waar studenten Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort vanaf eind oktober 2022 les krijgen. Dankzij deze samenwerking volgen de studenten straks al hun onderwijs op een praktijklocatie. Ze maken van dichtbij mee hoe het werkt in een ziekenhuis en kunnen in Nij Smellinghe eenvoudig praktijkervaringen opdoen. Dat maakt van deze unieke schoollocatie een extra leerzame omgeving. ‘Dit voorbeeld toont aan dat samenwerken werkt. Het stelt ROC Friese Poort in staat om het onderwijs nog beter te laten aansluiten bij de praktijk en biedt ruimte aan het snel toenemende aantal studenten. Nij Smellinghe kan dankzij de samenwerking meer zorgverleners in opleiding aan zich binden.  We hopen de komende jaren op veel meer van dit soort resultaten,’ zeggen bestuurders Remco Meijerink van ROC Friese Poort en Bert Kleinlugtenbeld van ziekenhuis Nij Smellinghe.

Nieuw marketingconcept: Open Drachten

Passend bij de nieuwe samenwerkingen lanceert gemeente Smallingerland op vrijdag 30 september ook het nieuwe citymarketingconcept Open Drachten. Daarmee neemt zij afscheid van het merkconcept Drachten Wil je Meemaken dat zo’n 14 jaar geleden werd geïntroduceerd om de koopstromen vast te houden toen het centrum van Drachten op de schop ging. Vanaf die tijd is er veel veranderd en zijn ook de wensen en behoeften, niet alleen van de gemeente maar ook van ondernemers, organisaties en bedrijven, veranderd om Drachten|Smallingerland met een breder profiel op de kaart te zetten. In het komende jaar wordt het platform verder uitgebouwd en worden lokale samenwerkingsverbanden, partijen en bedrijven gestimuleerd om zich aan te sluiten bij het concept. Open Drachten gaat de verhalen vertellen over Drachten en de Dertien Dorpen, over heel Smallingerland. Verhalen die interessant zijn voor inwoners, maar ook voor mensen in de wereld om ons heen.

Vergelijkbare berichten