Zuid-Korea zoekt toenadering tot Friesland

World Trade Center Leeuwarden heeft een Memorandum of Understanding (MOU) getekend met  Korea International Trade Association (KITA) en COEX uit Seoul. KITA is de grootse ondernemersorganisatie in Zuid Korea  en eigenaar van World Trade Center Seoul. Meer dan 73.000 bedrijven zijn bij hen aangesloten.

De ondertekening van de MOU vond plaats tijdens het staatsbezoek van president Yoon aan Nederland en het Netherlands South-Korea Business Forum, dat werd gehouden in het Anantara Grand Hotel Krasnapolsky  in Amsterdam. Tijdens het forum hield president Yoon, in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander, een keynote speech waarin hij de samenwerking en vooruitzichten tussen onze twee landen benadrukte. Zuid-Korea met 52 miljoen inwoners wordt een steeds waardevollere partner voor Nederland.  De geschatte export van goederen en diensten naar Zuid-Korea bedroeg in 2022 meer dan 8 miljard dollar, terwijl die van Zuid-Korea naar Nederland ruim 6 miljard dollar bedroeg.

Managing Director Evert Jan Schouwstra: “Zuid Korea is één van de belangrijkste economieën van Azië. Zij hebben een goed ontwikkelde economie en diverse producten treffen wij op de Nederlandse markt zoals de automerken Hyundai en Kia. Zij zetten sterk in op technologische ontwikkeling. Samenwerken met Zuid Korea is daarom heel interessant. KITA heeft WTC Leeuwarden benaderd voor het tekenen van deze MOU omdat zij goede samenwerkingsmogelijkheden zien met onze regio. Daar ben ik best trots op. Een teken dat wij ons goed profileren.  Deze MOU is ook voor ons van groot belang omdat het de toegang voor onze bedrijven tot de Zuid-Koreaanse markt gemakkelijker maakt”.

Als onderdeel van de MOU worden over en weer handelsmissies gestimuleerd, kennis uitgewisseld en bedrijven ondersteund bij het leggen van contacten. COEX, dat jaarlijks tal van beurzen en congressen in Seoul organiseert zal deze evenementen delen om Nederlandse bedrijven inzicht te geven in marktmogelijkheden en de handel tussen de beide landen te stimuleren.

Op de bijgevoegde foto, van links naar rechts, de Zuid-Koreaanse minister MOTIE Bang Moon Kyu, de heer Dongki Lee (CEO van COEX), Evert Jan Schouwstra WTC Leeuwarden, de heer Gi-Hyun Kim (Vice President/International Affairs Group van KITA), en aan de rechterkant onze minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens.

Vergelijkbare berichten