1BIM directeur Tjardo Meinsma: ‘Integraal samenwerken vanuit één bron’

Aannemers, architecten, projectontwikkelaars, facilitators en installateurs: elke schakel in de keten heeft behoefte aan eenduidige data. Het bouwwerkinformatiemodel, beter bekend als BIM, kan in deze behoefte voorzien. Integraal samenwerken is daarin de sleutel tot succes, weet ook Tjardo Meinsma. Afgelopen augustus heeft hij zijn eenmanszaak omgezet naar een bv. In gesprek met de directeur van 1BIM.

Kun je iets over je achtergrond in de bouw vertellen?

In 2014 heb ik de hbo-opleiding Bouwkunde, specialisatie Architectuur, succesvol afgerond. Daarna ben ik bij Dornan Engineering Ltd. in dienst getreden. Hier was ik als BIM-coördinator en projectengineer betrokken bij het datacenter van Google in de Eemshaven. Bijna drie jaar later, in 2017, ben ik bij Plegt-Vos Noord aan het werk gegaan. Plegt-Vos is een dienstverlenende bouwonderneming en breed actief. Onder andere op het gebied van utiliteitsbouw, conceptuele woningbouw, vastgoedontwikkeling en modulaire bouw.

Als BIM-manager en BIM-coördinator begeleidde ik bij Plegt-Vos Noord projectpartners van de ontwerpfase tot en met de gebruiksfase. Daarnaast hield ik de vernieuwingen binnen het BIM-landschap in de gaten. Op basis hiervan heb ik diverse traditionele bouwprocessen geautomatiseerd en geïntegreerd in het totaalproces. Zo was ik onder andere betrokken bij het horeca- en woonconcept Merckt, aan de Grote Markt in Groningen. Daarnaast heb ik een bijdrage mogen leveren aan de twee woontorens Atlas en House of Groningen in de wijk Paddepoel.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Kort gezegd groeide mijn ambitie om zelf vorm te geven aan het BIM-concept. Vanuit die ambitie ben ik vorig jaar als zzp’er gestart. In de jaren ervoor had ik een duurzaam netwerk opgebouwd en daardoor werden me vrijwel meteen mooie opdrachten gegund. Om mijn opdrachtgevers nog beter van dienst te kunnen zijn, heb ik afgelopen augustus mijn eenmanszaak omgezet naar een bv. Een paar weken later heb ik onze eerste BIM-modelleur aangenomen. Wij werken samen vanuit ons kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Bornholmstraat in Groningen, vlakbij de Euroborg. Plegt-Vos Noord is nu een van onze opdrachtgevers, waarbij wij ons momenteel toeleggen op het appartementencomplex Mercado in hartje Groningen. Voor Ballast-Nedam mogen wij ons richten op de BIM-coördinatie van het project Feringa Building in Groningen.

Waarin onderscheidt 1BIM zich?

Een gebouw wordt twee keer gebouwd, één keer digitaal en één keer in het echt. Dat digitale deel, daar zijn wij expert in. Het traditionele bouwproces wordt gekenmerkt door een versnipperde en document gestuurde aanpak. Hierdoor is de kans op fouten en faalkosten groot. Door data gestuurd en integraal samen te werken vanuit één bron, het BIM-model, denken wij hiervoor dé oplossing aan te bieden. Onze bedrijfsnaam, 1BIM, staat dan ook voor één bouwwerkinformatiemodel. Wij onderscheiden ons door het aanbieden van een multidisciplinaire dienstverlening. Onze modelleurs kunnen bijvoorbeeld ook de BIM-coördinatie oppakken en hebben een BIM-manager aan hun zijde die een compleet BIM-project van A tot Z kan begeleiden.

Door deze multidisciplinaire aanpak begrijpen wij onze projectpartners nóg beter, waardoor wij beter sturing kunnen geven. Wij streven altijd naar één centrale informatiebron, die wij gebruiken voor het modelleren, coördineren en managen van alle gebouwdata.

Hoe ziet jullie toekomst eruit?

Momenteel hebben wij een bouwkundige modelleertak en daarnaast bieden wij BIM-coördinatie en BIM-management aan. Al onze diensten hebben één ding gemeen: ons werk draait voor 75 procent om de mens achter de verschillende schakels in de keten. Daarin willen wij vertrouwen opbouwen in de markt. In de praktijk betekent dit dat wij écht willen begrijpen wat alle partijen doen en tegen welke uitdagingen ze aanlopen. Op dit moment geef ik hier invulling aan door veel te netwerken. Naast de contacten die ik in de bouwsector heb, ga ik regelmatig naar vakbeurzen. Tegelijkertijd ben ik volop met opdrachten bezig. Hierin is het even zoeken naar de juiste balans. Ik verwacht dat ons bedrijf over een paar jaar zo staat zoals ik het voor ogen heb: een gevestigde BIM-partner die alle schakels in de keten van A tot Z ontzorgt.

www.1bim.nl

Vergelijkbare berichten

Geen vergelijkbare berichten gevonden