Slimme graafmethode A.Hak beperkt overlast in centrum Heerenveen

juli 21, 2025

Terwijl winkelend publiek tussen de dranghekken door laveert, graaft A.Hak het centrum van Heerenveen open. Het bedrijf vervangt momenteel 400 meter aan gas- en waterleidingen voordat de gemeente het centrum een complete metamorfose geeft.

“We wandelen als een treintje van 50 meter door het centrum”, vertelt Petra Boersma, omgevingsmanager bij A.Hak. Ze komt uit een dorpje op tien kilometer van Heerenveen en spreekt de taal van de ondernemers die aan de Dracht zitten. “Ik loop elke week met mijn helm onder de arm de winkels binnen, om te vragen hoe het gaat.”

Unieke werkwijze in winkelgebied

Het project in opdracht van netbeheerder Liander en waterbedrijf Vitens is technisch en logistiek een uitdaging. De gasleidingen liggen dicht tegen de gevels van de winkelpanden, de ruimte is beperkt en de toegang voor winkelend publiek, leveranciers en terrasgangers moet gegarandeerd blijven. “De Dracht wordt van noord naar zuid in zijn geheel door ons opengebroken”, legt Boersma uit.

De werkwijze die A.Hak toepast is speciaal afgestemd op deze situatie. Normaal gesproken graaft het bedrijf drie keer dezelfde straat open: eerst voor nieuwe leidingen, dan voor het overzetten van aansluitingen en tot slot voor het verwijderen van oude leidingen. “Dat leek ons in het winkelgebied niet de juiste werkwijze”, zegt Boersma. “Drie keer de straat openbreken zou veel te veel overlast geven.”

Grond schuift als puzzelstukken

In plaats daarvan werkt A.Hak met een afgeschermd werkvak van ongeveer vijftig meter, omheind met bouwhekken. “We graven eerst twee buislengtes, zo’n 24 meter. Daar leggen we de nieuwe leidingen in en zetten meteen de woningen en panden over op het nieuwe netwerk”, legt Boersma uit. “De grond die uit het tweede gat komt, schuiven we direct in het eerste gat. Zo beperken we transportbewegingen.”

Deze slimme aanpak betekent dat vrachtwagens niet constant grond hoeven aan- en af te voeren door het drukke centrum. “Gezien de breedte van de straat en het feit dat onze kraan, machines en shovel er ook nog langs moeten, paste het gewoon niet in het plaatje om grond naast de sleuf te leggen”, aldus Boersma.

Communicatie voorkomt irritatie

Al driekwart jaar voor de eerste schop de grond in ging, zocht Boersma contact met gemeente en ondernemers. Die voorbereiding werpt zijn vruchten af. “Er is elke vier tot zes weken overleg met de gemeente en de ondernemersvereniging HCOV. We delen voortgang en bespreken knelpunten”, vertelt ze.

De informatiebijeenkomst voor winkeliers werd bewust gecombineerd met de algemene ledenvergadering van de ondernemersvereniging. “Samen met de opdrachtgevers kregen we een uurtje de tijd om toelichting te geven. Alle winkeliers waren uitgenodigd. Dat is een hele mooie samenwerking.”

Digitaal en persoonlijk contact

Naast de persoonlijke rondjes langs de winkels zet Boersma ook digitale middelen in. Via een speciale omgevingsapp houdt ze iedereen op de hoogte van de werkzaamheden. “De wethouder volgt de app ook. We plaatsen regelmatig updates zodat iedereen weet waar we mee bezig zijn.”

Die combinatie van digitaal en persoonlijk contact is volgens Boersma essentieel. “Ik wacht niet tot mensen mij bellen met een klacht of vraag. Als je wacht totdat iemand contact opneemt met een klacht of opmerking, ben je eigenlijk al te laat. Daarom maak ik elke week tot tien dagen een rondje langs de winkeliers om dit voor te zijn.”

Familiebedrijf met lokale wortels

A.Hak onderscheidt zich door alle expertise in eigen huis te hebben. Het familiebedrijf beschikt over eigen mensen, materiaal en kennis om complexe projecten uit te voeren. Die onafhankelijkheid maakt het mogelijk om flexibel in te spelen op specifieke omstandigheden.

“In een situatie als deze, waar je niet je reguliere werkwijze kunt toepassen, is het een uitdaging om een passende oplossing te bedenken. Daar zijn wij best wel goed in, mag ik wel zeggen”, stelt Boersma. De familiecultuur van A.Hak is volgens haar voelbaar op elk project. “Of je nu op een project, in een kantoor of in een magazijn komt, die familiecultuur voel je overal.”

Centrum wordt straks echt anders

De werkzaamheden van A.Hak in het centrum van Heerenveen duren nog tot na de kerst, begin volgend jaar. In totaal is het bedrijf ca.40 weken bezig met het vervangen van de leidingen. Daarna volgt de complete herinrichting van het centrum, wat door een andere aannemer in opdracht van de gemeente uitgevoerd wordt. “Het wordt echt een heel ander aanzicht. Meer groen, een nieuwe bestrating met klinkers in plaats van natuursteen, bankjes en en een fontein bij het gemeenteplein. Het centrum wordt mooier, groener en dynamischer.”

Verbinding met de buurt

Voor Boersma is het persoonlijke contact met ondernemers en omwonenden het belangrijkste onderdeel van haar werk. “Ik heb regelmatig contact met de uitvoerder en maak ook een praatje met de jongens die aan het werk zijn. Hoe is het met jullie? Waar lopen jullie tegenaan? Je probeert een verbindende factor te zijn. Je doet het met elkaar.”

Die aanpak werkt. Ondanks de overlast van graafwerkzaamheden in een druk winkelcentrum blijft de sfeer goed. “Dat is dat familiegevoel wat je bij A.Hak hebt”, besluit Boersma. “We zijn trots op ons werk en we zorgen voor elkaar. Dat merk je op elk project.”

Meerdere projecten in Heerenveen

Het project in het centrum is niet de enige klus van A.Hak in Heerenveen. In de wijk De Heide bereidt het bedrijf een complete buurtaanpak voor. “Daar wordt het hele elektriciteitsnetwerk aangepakt. We plaatsen nieuwe trafostations en leggen dikkere kabels aan voor meer capaciteit”, legt Boersma uit. “Op dit moment graven we proefsleuven om te kijken of de situatie op tekening overeenkomt met de werkelijkheid.”

Wij zijn al meer dan 60 jaar actief in het aanleggen van elektriciteitskabels en gas-, water- water- en warmteleidingen. En we spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Verder zien we ook kansen in de watertransitie en werken we bijvoorbeeld aan een 17 kilometer lange transportleiding in Friesland.

Vergelijkbare berichten