Acquaint en Kjeldaas gaan samen Noorse markt bestormen met leidinginspectietechnologie

Acquaint BV en Kjeldaas AS kondigen met trots hun partnerschap aan, gericht op de introductie van geavanceerde leidinginspectietechnologieën in Noorwegen. Voor Kjeldaas, een gevestigde naam in Noorwegen op het gebied van sleufloze techniek, én voor de Noorse markt, is de bewezen leidinginspectietechnologie van Acquaint nog helemaal nieuw. Door de expertise van beide bedrijven te combineren, kunnen innovatieve en duurzame oplossingen geboden worden aan de water- en rioleringssector in Noorwegen. De samenwerking wordt direct bezegeld met een project dat deze week wordt uitgevoerd.

Noorse markt

De toepassing van sleufloze techniek is in Noorwegen bijzonder interessant vanwege de unieke uitdagingen die het land kent. Hendrik Panman, leider van de afdeling dat zich bezighoudt met sleufloze techniek binnen Kjeldaas en van oorsprong Nederlander, vertelt: “De leidingen liggen diep onder de grond om bescherming te bieden tegen vorst, en het landschap bestaat voor een groot deel uit rotsen, wat het kostbaar maakt om leidingen te vervangen met open sleuven of graven. Dit maakt het dan ook erg interessant om leidingen te kunnen vernieuwen met ‘No-Dig’-methodes”.

Het merendeel van het drinkwater komt uit bergmeren. Het gemiddelde lekpercentage ligt tussen de 35 en 40% in Noorwegen. De laatste jaren is er steeds meer focus op het verlagen van dit percentage, vooral nu de elektriciteitsprijzen stijgen en milieuaspecten een belangrijkere rol spelen. “Op dit moment ligt het vernieuwingspercentage van leidingen op 0,6%, terwijl dit minimaal 1% zou moeten zijn. De vervanging blijft achter door een gebrek aan capaciteit en financiële middelen. Om de infrastructuur duurzaam te houden, is het essentieel goed overzicht te hebben over kwaliteit van de leidingen, zodat het geld op juiste plekken wordt besteed. Acquaint kan de gemeentes hier in Noorwegen ontzettend goed helpen bij het prioriteren door de leidingen met hun techniek te inspecteren”, aldus Panman.

Waardevolle samenwerking

De samenwerking met Acquaint biedt Kjeldaas de mogelijkheid om haar aanbod verder te diversifiëren en naast vernieuwen van leidingen door te relinen, ook innovatieve inspectie technologieën te introduceren. Voor Acquaint opent het de deur om haar diensten te leveren aan Noorse gemeentes en adviesbureau’s. Erik Driessen, CEO van Acquaint, vertelt: “Als gevestigd bedrijf in Noorwegen, heeft Kjeldaas al langdurige relaties met verschillende gemeentes. Ze staan ontzettend dicht bij de klant en kennen de markt als geen ander. Naast dat het een hele professionele partij is, hebben ze ook een persoonlijke werkwijze. Ze zijn erg vriendelijk, open en ongekend gastvrij. De sfeer binnen hun platte organisatie is een perfecte match met onze bedrijfscultuur”.

Eerste project in Holmestrand

Het eerste gezamenlijke project wordt deze week al uitgevoerd in de gemeente Holmestrand, waar een nodulair gietijzeren drinkwaterleiding zal worden geïnspecteerd met de Acquarius*. Dit project zal tevens dienen als een demonstratie voor andere gemeentes. Brabant Water, een klant van Acquaint welke drink- en industriewater levert aan 2,6 miljoen inwoners en bedrijven, zal hier presenteren over hoe zij de technologie van Acquaint gebruiken.

Vooruitzichten

Beide bedrijven hebben hoge verwachtingen van de samenwerking. De voorbereiding van het project in Holmestrand ging in ieder geval al gesmeerd: “We spreken dezelfde technische taal en hebben hierom aan een half woord genoeg. Ik heb alle vertrouwen dat dit in de toekomst net zo zal zijn”, aldus Driessen.

Kjeldaas en Acquaint streven naar een langdurig partnerschap waarin Kjeldaas autonoom inspecties kan uitvoeren. Panman: “Ik ben ‘all-in’ en ontzettend gemotiveerd, maar ik realiseer me ook dat het echte werk nu pas begint. Ik wacht met smart op de uitkomsten van ons eerste project.” Erik voegt toe: “Met de gezamenlijke doelstelling om het leidingnetwerk in Noorwegen toekomstbestendig te maken de Noorse markt voor ons te winnen, is er inderdaad werk aan de winkel. Echter, met een basis van vertrouwen geloof ik dat we snel kunnen groeien en een impact kunnen maken. Wellicht is dit wel het begin van het veroveren van alle Noordse landen”.

Vergelijkbare berichten