Bentacera viert 100-jarig bestaan: ‘Wij hebben een enorme drive om te bedienen’

Accountancy- en adviesbureau Bentacera viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Wat ooit in 1922 in Sneek begon als Terpstra & Kooi, groeide uit tot één van de grootste Accountancy- en adviesbureaus van Noord-Nederland. Met het nieuwe filiaal in de stad Groningen staat de teller nu op zeven vestigingen. Algemeen directeur Gooitzen Boonstra en vennoot Richard Nijholt praten Ondernemend Friesland bij. ‘’Wij zijn in de regio geworteld.”

‘’In 2013 fuseerde Accountancy- en adviesbureau ‘Bent’ met Accountancy- en adviesbureau ‘Acera’ (zie kader). Ik kwam zelf van de ‘Acera’ tak”, vertelt algemeen directeur Gooitzen Boonstra. “Aanleiding voor deze fusie was schaalvergroting. We zagen een grote automatiseringsgolf op ons afkomen en we wilden een grotere organisatie die heel Friesland bestrijkt. Waar we ons personeel meer ontwikkelingsmogelijkheden konden bieden en onze klanten een brede dienstverlening met voldoende specialisten. We hebben zes Bentacera-vestigingen in Friesland en sinds kort ook een vestiging in Groningen. Deze past helemaal in onze ambitie van uitbreiding van ons werkgebied in Noord-Nederland. Groningen is met de aanwezigheid van de Universiteit en Hogescholen een geweldige vestigingsplaats. De stad heeft veel schoolverlaters en die bieden wij graag een mooie plek in ons bedrijf. Door onze huidige bediening van cliënten in Groningen en de talrijke medewerkers die in Groningen wonen, kenden we de regio Groningen al goed. De stad kent veel gedreven ondernemers en gedurfde startups. Ons nieuwe kantoor is vlakbij de Gasunie en Martinplaza (aan de Leonard Springerlaan, red). Het is een modern open en fris kantoor – met talrijke flexplekken en vergaderruimtes – dat helemaal bij de stad en onze filosofie past!”

Al een eeuw is Bentacera een accountancy- en adviesbureau voor het MKB-bedrijf waar ondernemers terecht kunnen voor allerhande vraagstukken, onder meer bedrijfs- en belastingadviezen, waarderingsvraagstukken, assurance opdrachten, salarisverwerking en ondersteuning bij personeelszaken en arbo- en verzuimkwesties. “We hebben een goede band met onze klanten en vinden sociale netwerken – bijvoorbeeld het sponseren en betrokken zijn van de plaatselijke sport- en cultuurverenigingen – heel belangrijk”, zegt vennoot Richard Nijholt. “We willen inspireren en adviseren en dat ook steeds meer voor non-profit organisaties zoals schouwburgen of de zorg. Op dit moment bestaat ongeveer 70% van onze klanten uit productie- en handelsbedrijven, maar de non-profit sector rukt flink op, daar liggen absoluut kansen voor ons! Onze kernwaarden puur, eerlijk, betrokken, kwaliteit en vertrouwen lopen al 100 jaar als een rode draad door het bedrijf. Wij hebben een enorme drive om te bedienen. Dit zie je terug in onze betrokken medewerkers en het onderhouden van langdurige relaties met onze klanten. Vaak gaat het van generatie op generatie. Een mooi voorbeeld hiervan is een 100 jaar oude jaarrekening die een collega van ons onlangs vond. Nog altijd is het betreffende bedrijf klant bij ons, natuurlijk wel in een jongere generatie.”

Het aantrekken en investeren in nieuwe collega’s is belangrijk voor Bentacera. De markt is enorm in beweging, accountants zijn breed opgeleid en vaak zeer ervaren. “En daardoor ook erg gewild”, legt Richard uit. ‘’Om mensen aan ons te binden bieden we ze veel scholingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in ontwikkeltrajecten en persoonlijke TMA’s (Talenten Motivatie Analyse, red.) en krijgt iedereen doorgroeikansen in een functie die ze écht leuk vinden en waar ze goed in zijn.” “Plus: een goede balans tussen werk en privé en een collegiale, fijne werksfeer”, vult Gooitzen aan. “Passie voor het vak en vertrouwen in onze mensen, dat blijft 100% belangrijk voor ons. Dat vinden we heel gewoon, maar dat zouden we eigenlijk van de daken moeten schreeuwen.”   

Vergelijkbare berichten