Branko Westra van Trivec Sumar: ‘Wij brengen iets nats aan op iets droogs’

Trivec houdt zich bezig met oplossingen voor bedrijven die een ‘applicatie aanbrengen op een substraat’. In ‘gewone-mensen-taal’: Trivec ontwikkelt en bouwt machines voor bedrijven die een coating aanbrengen op een ondergrond. Branko Westra: “Of nog korter: Wij brengen iets nats aan op iets droogs. Dat is de kern van onze activiteiten en daaromheen hebben we in de loop der jaren een uitgebreid en nog steeds groeiend scala aan spin-off technieken ontwikkeld.” In 18 jaar tijd is het bedrijf uitgeroeid van twee man op de spreekwoordelijke zolderkamer tot een goed geoutilleerde locatie in Suameer waar in totaal 18 medewerkers werkzaam zijn.  OF voelde directeur Branko Westra met een ‘setje’ vragen aan de tand over Trivec.  

Hoe is het begonnen?

Het stukje afvalverzorging voor verwerking van verfspoelwater kun je beschouwen als de dobber waar Trivec op dreef, toen we het bedrijf Van der Vechte Equipment Centre (VEC) in 2004 overnamen. We, dat zijn mijn oom Piet Geertsma, die al enkele jaren als freelancer werkzaam was bij VEC, en ondergetekende.

De hoofdpijler van het bedrijf toen was een kostenbesparende spoeltafel waarmee na een verf- of spuitklus bij schildersbedrijven, spuiterijen, scholen en timmerindustrie het afvalwater van de (water gedragen) verf wordt gescheiden, zodat er alleen nog maar helder water en slib overblijft. Daarnaast bestond het assortiment uit een kleine lijmwalsmachine en een eenvoudig handbediend verfapparaat. Van daaruit leerden we de branches kennen die met verf te maken hadden en zagen we steeds meer mogelijkheden om ons assortiment uit te breiden. Via Jubbega, Gorredijk en Drachten streken we in 2015 neer in ons huidige onderkomen in Suameer. Het pand heb ik samen met technisch partner en medevennoot Huub Ockers in 2018 kunnen kopen. Piet Geertsma is in 2019 met pensioen gegaan.

De weg van VEC naar Trivec?

Onze internationale doorbraak maakten we met een kleine walsmachine, waarmee (internationale) parketproducenten mogelijkheden kregen om parket ‘custom made’ af te werken. Wij zaten daarbij ‘voorin de trein’ en hebben vervolgens besloten om onze naam te wijzigen in de voor het buitenland ‘beter bekkende’ naam ‘Trivec’, waarin bovendien via de driehoek (‘tri’) de in- en externe samenwerkingsverbanden worden gesymboliseerd.

Wat is jullie exclusieve verkoopargument?

Een hoge mate van flexibiliteit door modulair werken. Wij hebben oplossingen gecreëerd voor alle fases van het coatingproces voor verschillende branches. Onze parketmachines bijvoorbeeld zijn, afhankelijk van de wensen van de klant, aan elkaar te koppelen tot een meer dan 100 meter lange complete productielijn. Steeds vaker kregen we te maken met specifieke vragen en wensen van onze klanten. En dat is eigenlijk ons handelsmerk geworden; we denken mee en maken wanneer nodig maatwerk. Akzo Nobel en Sherwin Williams bijvoorbeeld hebben onze machines in hun testlaboratorium staan. Die worden gebruikt voor productontwikkeling. En zo breid je je netwerk steeds verder uit.

Waar staat Trivec over vijf jaar?

Kijk om je heen; overal zit een coating op. De markt is dus breed, vooral internationaal. Volgend jaar willen we een vestiging in Engeland van de grond tillen voor onze productgroepen Paint & Eco Solutions. Daarnaast zijn we druk bezig met voorbereidingen om in Amerika een vertegenwoordiging op te bouwen voor onze industriële oplossingen. Ten aanzien van coating vraagstukken willen we een kennisbank worden, het ‘daar moet je zijn’ imago uitbouwen. We streven daarbij geen ongebreidelde groei na, maar kiezen voor slim en procesmatig werken. We gaan voor waarde boven volume.  Momenteel werken er 18 mensen op de locatie in Sumar, naar verwachting zullen dat er over vijf jaar circa 25 zijn.

Vergelijkbare berichten