De Bakenmeesters: samen de bedrijfskoers uitzetten

Succesvolle bedrijven hebben een ding gemeen: een strategie. Maar wat is nu precies een strategie? Een strategie is simpelweg de manier waarop een organisatie haar doelstellingen wil bereiken. De Bakenmeesters zetten samen met ondernemers de bedrijfskoers uit. “We staan daarbij naast de ondernemer en werken samen aan de toekomst van het bedrijf. Maar de dienstverlening gaat verder dan alleen de koers uitzetten”, aldus eigenaren Karin Langhout en Erik Pel.

Als bedrijf moet je regelmatig de bakens verzetten. Dat kan op vele momenten zijn, zoals in tijden van groei, verder professionaliseren van de organisatie of wanneer generaties/directieleden elkaar opvolgen. “Wij helpen ondernemers en zetten samen een stip op de horizon, leggen ambities op papier vast en stellen heldere en duidelijke doelen”, zo gaan de Bakenmeesters verder.

Brandjes blussen

“Vaak horen wij van ondernemers dat ze dagelijks niet meer bezig zijn met hetgeen ze ooit zo leuk vonden aan het ondernemerschap, maar dat andere zaken en ‘brandjes blussen’ de tijd opslokken. Door de tijd te nemen om ‘aan’ het bedrijf te werken en niet alleen maar ‘in’ het bedrijf aan het werk te zijn, staan de ondernemers weer even stil bij hun ambities.”

Doordat er zoveel zaken op de ondernemer af komen, is er nauwelijks tijd voor focus en preventie. En juist hier zit vaak het knelpunt, leggen de Bakenmeesters uit. “We merken dat ondernemers het lastig vinden om hun bedrijfsprocessen zodanig in te richten dat de doelen worden bereikt. Door het uitblijven van concrete acties blijft het bij ad-hoc oplossingen die vaak het tegengestelde effect hebben: nog meer brandjes blussen.”

Tijd voor focus

Hoewel het tegenstrijdig klinkt, is ‘tijd nemen’ de eerste stap. Door te beginnen met het formuleren van korte en bondige doelen, kunnen bedrijfsprocessen effectief worden ingericht. “Met onze aanpak ondersteunen we de ondernemer in dit proces waarbij de focus ligt op de ambities en kernactiviteiten van het bedrijf.”

Omdat implementatie van de strategie minstens zo belangrijk is, werken de Bakenmeesters nauw samen aan concrete acties. “Om de doelen te behalen is het cruciaal om de medewerkers hierin te betrekken. We ondersteunen in de communicatie en de uitvoering van de strategie. We zorgen voor duidelijke actiepunten voor zowel de korte-, middellange-  en lange termijn. Dit zorgt direct voor impact in de organisatie”.

Water en land

De koers bepalen en de bakens verzetten, uit de nautische woordkeuze wordt al duidelijk waar de bedrijfsnaam De Bakenmeesters naar refereert. “Bakenmeesters zorgden dat schippers vroeger veilig, vertrouwd en ongehinderd konden varen. Wat bakenmeesters deden voor schepen op het water, doen wij voor bedrijven op het land”.

Vergelijkbare berichten