De bouwers van Hofleverancier Lont: Rentmeesters en procesversnellers

Veel honderdjarigen hebben meer tijd achter zich liggen, dan voor zich. Dat is niet het geval bij Lont in Sint Annaparochie. Onder andere de toekenning van het predicaat Hofleverancier heeft de jubilerende onderneming juist extra energie gegeven. Directeuren Jetze Lont en Gerard van der Duim hopen andere partijen daar volop in mee te nemen. Een gesprek over rentmeesterschap, zuinigheid en processen versnellen.

‘Wij hebben jullie deze opdracht gegund omdat jullie je echt hebben verdiept in de mensen en het bedrijf’. Een mooie opsteker voor Lont, onlangs bij de oplevering van het nieuwe, vijfduizend vierkante meter grote bedrijfspand van A.P. van den Berg in Heerenveen. En een eyeopener. Van der Duim: “Naast woningbouw zijn we ook specialist in de agrarische bouw en industriële bouw. In het voortraject van zo’n bouwproject verdiepen we ons in de vraag achter de vraag: wat voor mensen werken hier, hoe staat deze onderneming in de wereld? Vervolgens maken we een totaalplan en bouwen we een pand dat écht bij hen past. Wij vinden dit heel normaal, maar het blijkt dat we ons hiermee onderscheiden.”

Zuinigheid
Het is niet het enige waarmee Lont zich onderscheidt: rentmeesterschap is het uitgangspunt voor alles dat het bedrijf onderneemt. Jetze Lont is niet voor niets ook voorzitter van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. “Wij vinden het al vier generaties lang belangrijk om zorg te dragen voor de mensen om ons heen en de aarde die we in bruikleen hebben, dat zit in het DNA van ons familiebedrijf. In dit jubileumjaar hebben we dan ook gekozen voor de missie ‘zuinigheid weer glans geven’. Zuinig zijn op onze mensen, spullen en partners. Onze pakes en beppes hadden geen keuze, zij moesten dingen wel hergebruiken. Wij werken vanuit dezelfde gedachte: zuinig omgaan met grondstoffen en met relaties.”

Circulaire mindset
Van der Duim: “Dit werkt door in onze projecten. Voor de gemeente Leeuwarden zijn we bezig met de circulaire renovatie van het gemeentehuis. Daarbij gaan we heel ver: we hergebruiken wanden, deuren, kozijnen, gipsplaten en zelfs isolatiemateriaal. Vanuit andere panden hergebruiken we houten vloeren en systeemplafonds.” Lont: “Circulair bouwen draait niet om gladde wanden en plafonds. Vanuit die mindset wordt ook dit gemeentehuis een supermooi pand.” Van der Duim: “Datzelfde geldt voor de gevelrenovatie die we uitvoeren voor een andere opdrachtgever, hierbij hergebruiken we eveneens materialen. In het voortraject van dit soort projecten nemen we de tijd om te inventariseren wat er nodig is. Daar zijn we goed in, het stimuleert onze creativiteit.”

Steeds meer taken
De directeuren zien dat de bouw enorm aan het innoveren is, maar ook steeds meer taken naar zich toegeschoven krijgt. Van der Duim: “We zijn getransformeerd van aannemer naar dienstverlener en innovator. Het wordt onderschat welke kwaliteiten je daarvoor nodig hebt.  Er zijn vier zaken van belang bij bouwprojecten: grond, materialen, mensen en wet- en regelgeving. Op dit moment zijn ze alle vier zeer uitdagend, maar we moeten wél bouwen. Het stagneert vooral op mensen en capaciteit, niet alleen bij ondernemers maar ook bij bijvoorbeeld gemeenten: waar de bezwaren ingediend worden en vergunningen verleend worden.” Lont heeft zich daarom verdiept in de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging. Lont: “We hebben in kaart gebracht wie waarvoor verantwoordelijk is en we zijn in gesprek gegaan met adviseur Reind Fokkens van Fokkens Grondgoed.”

Processen versnellen
Hij vervolgt: “Samen hebben we het 4-tafelmodel bedacht, dat bestaat uit de tafels Verkenning, Verdieping, Borging en Uitwerking. Wij zien de versnelling in de bouw namelijk niet alleen tijdens de bouw/uitvoering. Dit kan slechts met enkele maanden versneld worden. De grote tijdswinst zit in het voortraject, dit duurt zomaar vijf jaar. In dit traject zien wij de daadwerkelijke versnelling en hier hebben wij een actieve oplossing voor.”
Van der Duim: “We willen met gemeenten en alle stakeholders tegelijk in gesprek gaan, alle kaarten op tafel leggen, checken of wat we willen haalbaar is en daar duidelijke afspraken over maken, waar we elkaar ook aan houden. Het plan van aanpak, constructieve inspraak van omwonenden en het behalen van de omgevingsvergunning willen we op deze manier versneld doorlopen. Als we als dedicated team bij elkaar zitten en samen oplossingen bedenken voor de uitdagingen waar we tegenaan lopen, kunnen we processen echt versnellen. Daar heeft iedereen baat bij, want niemand heeft de mensen in huis om maandenlang achter de feiten aan te lopen.” Lont besluit: “Wij zijn de geschikte partij om deze uitdaging mee aan te gaan. We denken graag buiten de kaders: daar kan het namelijk heel mooi zijn!”

www.lont.nl

Vergelijkbare berichten