Documentaire ‘Holy Shit’ met nagesprek bij De Uitkijkers

De langverwachte documentaire, over hoe poep en plas de wereld kunnen voeden, is op 8 februari, in de week van de Circulaire Economie, te zien in de Kanselarij bij De Uitkijkers. Naderhand gaan we in gesprek met Yanna Hoek (één van de makers) en Pieter van der Valk (boer).

De documentaire waar twee jaar aan gewerkt is, onderzoekt het potentieel van menselijke poep en plas voor ons voedselsysteem. De docu volgt het proces van poep tot broodje en spreekt met vooraanstaande biologen, ecologen, en politici (zoals Louise Vet, Sander Mager en Tjeerd de Groot) om erachter te komen wat er voor nodig is om de voedselkringloop te sluiten. Het geeft inzicht over hoe wij met onze kringspier de voedselkringloop kunnen sluiten en wat ons hier nog steeds in tegenhoudt. Van taboes tot wet en regelgeving. Alle aspecten van dit complexe maar fascinerende onderwerp komen aan bod en geven genoeg ‘poop for thought’.

Wat maakt poep zo bijzonder?

De nutriënten-invoer voor de voedselproductie raakt in rap tempo op. Vruchtbare grond raakt verloren met grote achteruitgang van biodiversiteit als gevolg. Daarentegen vernietigen we de hoognodige nutriënten die we zelf produceren. We spoelen ze weg met ons drinkwater en komen in ons rioleringssysteem terecht waarna het wordt verbrand. Dat moet anders. De oplossingen die in onze eigen poep verstopt zitten blijven onbesproken. In dit programma gaan we aan de hand van de docu en nagesprek dieper in op de  ‘echte prijs’ van ons toiletbezoek. En hoe we daar wat aan kunnen doen!

Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.deuitkijkers.nl, inloop is vanaf 19.00 uur, start om 19.30 uur in De Kanselarij in Leeuwarden.

Vergelijkbare berichten