Een Mikines voor Belvédère

Het door Museum Belvédère aangekochte schilderij Tuelgarden – Myggenas (z.j.) van Sámal Joensen-Mikines (1906-1979) is officieel gepresenteerd door inhoudelijk directeur Han Steenbruggen, in het bijzijn van Commissaris van de Koning Arno Brok, Wethouder Cultuur van de gemeente Heerenveen Hedwich Rinkes en genodigden. 

Museum Belvédère heeft een grote tentoonstelling in voorbereiding van Sámal Joensen Mikines (1906-1979), die in de zomer van 2025 te zien zal zijn. In de aanloop naar die tentoonstelling wist het museum het schilderij Tuelgarden – Myggenas van zijn hand te verwerven. Een in thema en stijl kenmerkend en belangrijk schilderij binnen zijn oeuvre.

Sámal Joensen Mikines werd geboren op en vernoemd naar het eiland Mykines, dat deel uitmaakt van de eilandengroep Faeroër in de Atlantische Oceaan. Het weerbarstige landschap, de kuststreken en de zee van de archipel werden zijn grote onderwerpen. Ver van de grote kunstcentra ontwikkelde Mikines een expressionistische wijze van schilderen, waarbij hij een grote aandacht aan de dag legde voor atmosfeer, licht en kleur. Mikines geldt als de belangrijkste kunstenaar van de Faeroër eilanden. Zijn werk is ruim vertegenwoordigd in het National Museum of Modern Art te Thorshavn en in meerdere musea in Denemarken.

Foto: Cor Pot

Vergelijkbare berichten