Elzinga & Van der Krieke: “We werken voor 85% met gerecyclede grondstoffen”

Elzinga & Van der Krieke in Drachten is een jong en dynamisch bedrijf dat nieuwe innovaties mogelijk maakt door middel van engineeren, matrijzen maken en spuitgieten van producten, oftewel: een ‘One Stop Shop’ voor kunststof onderdelen. Het in 2017 opgerichte bedrijf ontwikkelt onder andere onderdelen voor de medische industrie, aircosystemen en automotive. Het kunststof vakgebied verandert snel, mede-eigenaar Dennis Mous praat Ondernemend Friesland bij over de nieuwste ontwikkelingen qua producten én huisvesting.

‘’Bij Elzinga & Van der Krieke ontwikkelen we hoogwaardige technische kunststofproducten en hebben daarvoor alles in eigen huis”, zegt Dennis Mous. “Oprichters Wietse Elzinga en Arjen van der Krieke werkten bij Philips. Het ondernemerschap trok hen meer en met de opgedane kennis hebben ze Elzinga & Van der Krieke opgericht. We begonnen klein – met slechts één oude spuitgietmachine – maar groeiden in vijf jaar tijd uit tot een hightech engineeringbedrijf. Wij spuitgieten zeer duurzaam door een energiezuinige nieuwe fabriek waar we aan ‘peak shaving’ doen, dat wil zeggen: het verlagen van de energiepieken door middel van de inzet van zonnepanelen en accupakketten. Ook werken we met de nieuwste machines en voor 85% met gerecyclede grondstoffen.”

Reststroom hoogwaardig materiaal

Naast Elzinga & Van der Krieke is er ook dochteronderneming Keunsto die zich richt op circulaire ontwikkeling en concepten. “In dit licht loopt er een project met NHL/Stenden (lectoraat circulaire plastics) en met werk- en talentenbedrijf Caparis, zij verzorgen de logistiek”, legt Dennis uit. “We merkten in ons bedrijf dat we enkele malen met een reststroom hoogwaardig materiaal bleven zitten vanuit prototyping. De reststroom belandde normaliter in de verbrandingsoven, maar we wilden dergelijke reststromen omzetten in nieuwe grondstoffen, dan wel in een product waar ons bedrijf baat bij heeft. Een voorbeeld hiervan, is dat we ons eigen afval benutten voor eigen magazijnbakjes. En als het voor ons werkt, waarom dan niet voor andere bedrijven?”

Blauwdruk

“Binnen het project Keunsto ontwikkelden wij een aantal concrete producten zoals een afvalknijper van afvalstromen en een deurklink van hoogwaardig industrieel materiaal”, vervolgt Dennis. “Dit concrete project en de uitkomsten daarvan gaan we inzetten als blauwdruk hoe omgegaan kan worden met reststromen kunststof. We verwachten hiermee een structurele verandering teweeg te brengen voor een groot aantal MKB-bedrijven in Noord Nederland, die concreet aan de slag willen met circulaire vraagstukken. Via het SNN kregen we subsidie toegekend om te onderzoeken hoe we de reststromen kunnen hergebruiken. De opgedane ervaringen worden breed gedeeld zowel in het bedrijfsleven als ook bij kennisinstellingen. Het project is dus een mooie kans voor ons bedrijf, de scholen en Caparis.”

Hergebruik

Met het project Keunsto speelt Elzinga & Van der Krieke in op de toekomstige (waarschijnlijke) wetgeving dat wat circulair kan, circulair moet. Dennis: ‘’Om het concreet te maken: In 2023 mogen bedrijven niet meer aan ‘downgrading’ doen, oftewel: een petfles moet een fles blijven. Zo is er ook het probleem van de ‘single used plastics’ op bijvoorbeeld festivals. Wij denken mee hoe je iets duurzaams kunt maken van een product dat je slechts eenmaal gebruikt. We onderzoeken de wijze waarop het is gemaakt, zodat je het kunt hergebruiken. Optimaal inzetten op circulariteit, dat is wat we doen.”

Vergelijkbare berichten