Even buurten bij De Fryske Marren – De Jerden: ‘in alder machtichst moai plakje’

juli 31, 2023

Ondernemers Steven (53) en Klaziena (54) van der Zee zijn sinds 2019 eigenaar van recreatiepark De Jerden in Sloten. Na ruim vijfentwintig jaar verkochten ze hun bedrijf in Rohel en verhuisden ze naar Sloten voor een nieuw avontuur.  “It is in alder machtichst moai plakje”, zegt Steven van der Zee terwijl hij naar buiten wijst. Land en water bieden aan de ene kant een weids uitzicht. Aan de andere kant is het kenmerkende stadsgezicht van Sloten. Het echtpaar is van een C-locatie naar een Triple-A plek gegaan.

Steven en Klaziena namen in 1993 de boerderij van de ouders van Klaziena in Rohel over. Het stel was pas 21 jaar oud. Het bedrijf begon met dertig melkkoeien en breidde uit naar tachtig dieren. Daarnaast werd de activiteitenboerderij bedacht om mensen te laten zien hoe je landbouw bedrijft. “Het bleek dat we dat aardig in de vingers hadden”, zegt Steven, “De omgang met mensen en het ontvangen van gasten beviel ons goed.” Na bijna twintig jaar stapte Van der Zee over van melkvee naar ecologisch vleesvee met boerderijwinkel. Later kwam daar een camping bij.

De Jerden

Toch bleef het knagen: zou er meer mogelijk zijn? Klaziena: “We zagen op Facebook dat dit, De Jerden in Sloten, te koop stond. We kenden de stad een beetje, maar van deze camping wisten we het bestaan niet.” ’s Avonds stapten ze in de auto. Eenmaal bij de plek aangekomen, waren ze verkocht. “Het is kade met camping: watersport, dagrecreatie. Alles wat hier komt is watersport minded. De plek is gewoon fantastisch.”

Horeca

Op 1 januari 2019 werd het bedrijf hun eigendom. Omdat het bedrijf al een tijd te koop stond, was alleen het hoognodige onderhoud gepleegd. “Er moest een heleboel gebeuren en daar hadden wij wel zin in. We konden het helemaal naar onze hand zetten.” De Jerden miste bijvoorbeeld horeca. Gemeente De Fryske Marren stond open voor de plannen. “Zij hadden ook gezien dat hier iets moest gebeuren. De ambtenaar gaf ons groen licht.” In drie maanden tijd is de oude werkplaats tot restaurant verbouwd. Steven en Klaziena van der Zee hadden de draaiboeken al klaarliggen. De aanvraag van vergunningen was mede daardoor snel rond. Met zes man is er flink doorgepakt zodat het restaurant op 1 april 2019 open kon. Inmiddels zijn ook de aanlegsteigers opgeknapt en oude meerpalen vervangen.

Gemeente De Fryske Marren wil de komende jaren het toeristische seizoen verlengen. Dat biedt mogelijkheden voor De Jerden. “Sinds corona is het kamperen veranderd. Het is weer hipper geworden. Vele mensen bezitten nu bijvoorbeeld een camper. We willen daarom graag het jaar rond campers verwelkomen. We zoeken nu naar de beste uitvoering. We hebben een vorm van ‘betaald parkeren’ gevonden, een systeem waarbij de receptie onbemand kan blijven.”

Toch krijgen niet alle plannen akkoord. Het idee om boezemwater in te laten op het terrein strandde. “In het provinciaal project Nije Logies hebben we samen met gemeente-, provinciale- en waterschap ambtenaren in twee sessie om tafel gezeten. Dat was heel waardevol. Ons project kon dan niet doorgaan; er zijn wel kaders geschept. Daar kunnen wij op acteren. Zo is het aanleggen van vijvers op basis van het polderpeil waarschijnlijk wel mogelijk.”

Steven van der Zee heeft zich bij de vorig jaar opgerichte Stichting Club van Aanjagers van het Slotermeer gevoegd. Voor dit project heeft de stichting subsidie van De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân en Streekwurk gekregen. Daarmee kan de Club van Aanjagers dit jaar aan de gang en kunnen ze een traject uitzetten. “We halen informatie op in het gebied, omdat er geen gebiedsplan is. Wat ligt er, wat leeft er, waar kunnen we dingen aanjagen, waar kunnen we dingen verbeteren en waar moeten we van afblijven? Het is net als met een bedrijf: je moet continue kijken naar wat je doet en waar je naartoe wilt.”

Gemeente

Steven vindt dat het ambtelijk apparaat en de politiek niet altijd met elkaar stroken. “Als ondernemer moet je snel kunnen schakelen. Bij de gemeente gaat die snelheid er weleens uit. Dat is jammer.” Klaziena noemt de samenwerking met de gemeente verder goed. “Natuurlijk willen wij weleens wat anders dan de gemeente, maar over het algemeen hebben wij niets te klagen. Dat komt ook door de vaste aanspreekpunten. Ik kan zo ook bellen met een vraag. Dat is voor ons als ondernemer heel waardevol.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de gemeente Fryske Marren. De Fryske Marren is trots op de ruim 5.000 bedrijven die de gemeente rijk is. Het zijn vooral ondernemingen die tot het midden- en kleinbedrijf behoren. Met enige regelmaat laat De Fryske Marren door OF een ondernemer uit de eigen regio in het zonnetje zetten.

Vergelijkbare berichten