Friesland Lease: Op de leasefiets naar het werk: fitter, vitaler en duurzamer

Twaalf jaar geleden was Leasefiets (onderdeel van Friesland Lease) de eerste aanbieder van de leasefiets. Nog steeds is Leasefiets de meest complete aanbieder van Nederland. De zakelijke leasefietsregeling is fiscaal erg aantrekkelijk, vertelt manager Bram van Hees. “Op de fiets naar je werk gaan zorgt er daarnaast voor dat je fit en vitaal blijft. We weten dat werknemers het enorm waarderen als werkgevers kiezen voor onze zakelijke regeling.”
 
Leasefiets biedt ook privé lease en speciale leaseproducten aan zoals cargofietsen en poolfietsen, maar met name de zakelijke leasefietsregeling is momenteel erg populair. “De leasefiets van de zaak is op dit moment de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarde in Nederland. Werkgevers bellen ons dan ook met de vraag: Mijn werknemers hebben gehoord over deze regeling, hoe regel ik dat voor hen?” Van Hees en zijn collega’s leggen het graag uit. “Wij maken samen met de werkgever gratis een leasefietsregeling op maat.”

Fiscaal aantrekkelijk
De regeling is erg aantrekkelijk doordat deze met het brutoloon wordt verrekend: zowel de werkgever als de werknemer hebben er direct fiscaal voordeel van. “Veel werkgevers kiezen ervoor het eigen fiscale voordeel weer in te leggen voor de werknemer, waardoor die nóg goedkoper een fiets kan leasen. Zij investeren hierin omdat het direct ten goede komt aan de vitaliteit van hun werknemers. We helpen bedrijven graag hun doelstellingen te behalen op het gebied van vitaliteit, duurzaamheid en CO2-reductie. De zakelijke leasefietsregeling is een fantastisch middel om daarvoor in te zetten.”

Zelf uitzoeken
Er zijn zo’n 1600 fietsenzaken in Nederland aangesloten bij Leasefiets. “Werknemers kunnen daardoor bij hun eigen lokale fietsenwinkel of online de fiets uitzoeken die zij willen. Wij regelen met de fietsendealer het leasecontract.” Volgens de manager legt eigenlijk geen enkele werkgever restricties op wat betreft het soort fiets. “Van elektrische fiets en bakfiets, tot speed pedelec en racefiets: er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Je bent met een leasecontract bovendien verzekerd voor diefstal en onderhoud: je hebt nergens omkijken naar. De meeste leasecontracten lopen drie jaar. Daarna mag je een nieuwe fiets uitzoeken of de huidige fiets overkopen als je dat wilt.”

Werkkostenregeling
Van Hees weet dat sommige ondernemers zich zorgen maken over de werkkostenregeling, de WKR. “Deze regeling houdt in dat je een bepaald percentage van je totale werkgeverslasten onbelast ter beschikking mag stellen aan je personeel. Je hoeft hier geen belasting over te betalen. Maar als je over de limiet gaat, betaal je 80% belasting over dat deel. Werkgevers denken soms: ik kan niet voor de zakelijke leasefietsregeling gaan, want onze WKR zit al vol. Goed nieuws: de regeling valt buiten de WKR. Je mág hem toepassen voor de WKR, maar het hoeft niet. Hierom hoef je de leasefietsregeling dus niet te laten.”

Uit dienst? Privé lease
Wat Leasefiets bovendien onderscheidt van andere aanbieders, is dat een werknemer die uit dienst gaat de leasefiets kan overzetten naar privé lease. “Omdat wij dat product ook aanbieden, kunnen we dit eenvoudig regelen. Zo hoeft de vertrekkende werknemer de fiets niet achter te laten en blijft de werkgever niet met een fiets zitten.” Van Hees lacht: “Als we ondernemers vertellen over de regeling, is de reactie steevast: waarom zouden we het eigenlijk niet doen? Nou, precies! Mobiliteit kan vitaler, duurzamer, slimmer én goedkoper.”

Vergelijkbare berichten