Gemeente De Fryske Marren: In samenwerking naar een duurzaam Swimfun

Werken aan een structurele oplossing werd door Swimfun in 2019 opgepakt. Niet alleen de stijgende energiekosten waren een reden, vooral de klimaatdoelstellingen waren de drijfveer, zo leren we. Een verbruik van 300 000 m3 gas per jaar breng je niet met 60% terug door alleen de verwarming lager te zetten. Voor een dergelijk groot project heeft een gemeente de specifieke technische, financiële en projectmatige kennis niet ‘in huis’. Hiemstra: “We wilden dit ook niet ‘wegzetten’ bij derde partijen, maar als gemeente en sportbedrijf betrokken blijven.”

Zonnepanelen – Warmtepompen – Laadpalen
Hans Lolkema, directeur van HCL en Ronald Spoelstra, directeur van Innax, werden als projectmanager en adviseur installaties duurzaamheid aangetrokken. “Minder gas en minder CO2 realiseer je met eigen opgewekte elektriciteit”, zegt Ronald. “En dus hebben we met 2150 zonnepanelen en verschillende warmtepompen een gasreductie van 70% gerealiseerd.”

Een energietransitie van een multifunctioneel complex zoals Swimfun, is een proces van uitdagingen aangaan en oplossingen vinden. Daar is kennis voor nodig, durf en een gezamenlijke wil, aldus Spoelstra. “Wat doe je als de zon niet schijnt? Blijf je het water ’s nachts verwarmen of gebruik je het als opslag van bestaande warmte? Overdag wek je misschien wel teveel op, hier kun je dan de laadpalen mee voeden en zeker de overige verbruiksinstallaties die je nu overdag gebruikt in plaats van ’s nachts. Kortom het zwembadwater als accu inzetten.”
Elke vraag vereist onderzoek. Voor de overcapaciteit is ingesprongen op het groeiende aantal elektrische auto’s. “Wie hier komt recreëren, kan met een volle accu weer naar huis, dankzij de vele laadpalen die we hebben neergezet.”

Drempels zijn genomen

Hans Lolkema zegt: “De vraag was: hoe maken we bestaande multifunctionele gebouwen duurzaam en gasvrij. In heel Nederland staan bestuurders voor dergelijke uitdagingen. Een dergelijke uitdaging vraagt veel en het gevaar is dat het probleem als zo groot wordt ervaren dat het vooruit wordt geschoven. Eigenlijk hebben wij met dit project een blauwdruk gemaakt waar vanuit verder gewerkt kan worden. Het wiel hoeft niet meer opnieuw uitgevonden te worden.”

De uitdaging van dergelijke projecten zit ook in de financiering van de hoge investering. “Het is uiteindelijk publiek geld.” De berekeningen laten zien dat de investering in 7 á 8 jaar terugverdiend wordt. Daarna slaat de weegschaal om naar rendement. “We zijn aan het onderzoeken of we met de energieopwekking in een warmtenetplan ook de omgeving kunnen voorzien van warmte.”

De betrokkenen zijn het erover eens: wanneer je elkaar vindt in een gemeenschappelijk doel en van daaruit een krachtige samenwerking weet te realiseren, dan worden schijnbaar grote uitdagingen prettig realiseerbaar. “We zijn enorm trots dat wij vanuit een publiek-private samenwerking zo’n mooi, maar ook complex project hebben kunnen realiseren.”

Vergelijkbare berichten