Hannover overhandigt prijswinnende bidboeken aan Museum Dr8888

Een delegatie van Museum Dr8888 bracht vrijdag 10 februari een bezoek aan Hannover, de geboortestad van kunstenaar Kurt Schwitters. Museumdirecteur Wybren Jorritsma kreeg in het gemeentehuis de prijswinnende bidboeken aangeboden door hoofd Cultuur Melani Botzki en kunstenaar Sebastian Peetz. “Het zijn geweldige kunstwerken”, aldus Jorritsma. “De stad presenteerde in de opvallende bidboeken de ideeën om Europese Culturele Hoofdstad van 2025 te worden. In hun aanpak staat kunst centraal.”

Het eerste bidboek won diverse internationale designprijzen, waaronder de prestigieuze Red Dot award. Het handgebonden boekwerk is opgebouwd als een Merzbau van Dada-kunstenaar Kurt Schwitters. Merzbau is experimentele bouwkunst gemaakt van hergebruikt materiaal. Voor de tweede ronde werd het bidboek uitgevoerd als tijdscapsule. Op een boekrol van 25 meter is het verhaal over het Europa van de toekomst als een roman uitgewerkt. 

Tentoonstelling Schwitters in Museum Dr8888

Beide werken krijgen een plek in de tentoonstelling: EIN PARADIES FÜR DIE NEUE KUNST Kurt Schwitters in Dr8888. Deze tentoonstelling opent op 29 april, 100 jaar na het beroemde bezoek van Schwitters aan Drachten. Schwitters raakte daarbij onder de indruk van het Van Doesburg-Rinsemahuis. Tegenwoordig is dit huis te bezoeken als museumwoning. Jorritsma: ”Met historische en hedendaagse kunst gaan we het verhaal van Schwitters in Drachten vertellen. Geïnspireerd door Schwitters bouwt kunstenaar Marten Winters samen met inwoners van Drachten en omgeving een Merzbau in en bij ons museum.”

Schwitters in Hannover

Na het bezoek aan het gemeentehuis bezocht de delegatie het Sprengel Museum Hannover. Dit museum voor moderne kunst heeft de grootste collectie van Schwitters werken in haar bezit. Daarbij werden de mogelijkheden voor bruikleen van elkaars collectie besproken. Deze zomer komt een delegatie uit Hannover op bezoek in Drachten.

Vergelijkbare berichten