Heb ik een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Friese ondernemers kunnen zich verzekeren voor van alles en nog wat. Omdat de meeste zakelijke verzekeringen niet verplicht zijn, weet je misschien niet goed welke je wel en niet af moet sluiten. Zo twijfelen veel bedrijven in Friesland bijvoorbeeld over een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Als dit ook voor jou geldt, ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst helpen wij je namelijk te bepalen of je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt.

Wat is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk?

Voordat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit, wil je eerst weten wat dit voor een verzekering is. De meeste Friese ondernemers hebben er weleens van gehoord, maar lang niet iedereen weet precies wat het is. Daarom geven we hier eerst kort wat tekst en uitleg over een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Kort door de bocht dekt deze verzekering schade waar je aansprakelijk voor gesteld wordt en die je volgens de wet moet vergoeden.

Omdat je deze verzekering voor je bedrijf afsluit, gaat het uiteraard om schade die tijdens je werk ontstaat. Jij bent niet de enige die verzekerd is voor schade, want je personeel valt ook binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een verzekeraar vergoedt zowel zaak- als persoonsschade als je deze verzekering afsluit. Je bent overigens niet altijd verzekerd. Zo keert een verzekeraar bijvoorbeeld geen geld uit als de schade met opzet door je bedrijf veroorzaakt is. Ook schade aan jezelf of je bedrijf valt buiten de dekking van deze verzekering.

Breid een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit

Aangezien een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering je bedrijf beschermt tegen schadeclaims, sluiten veel Friese ondernemers hem af. Vaak wordt er voor de standaarddekking gekozen, maar helaas volstaat deze niet altijd. Adviseer je anderen of speel je een belangrijke rol in grote projecten? Dan kan er schade ontstaan door een beroepsfout. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt dit niet, maar gelukkig kun je een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Hiermee ben je ook verzekerd voor (financiële) schade door een beroepsfout, verlies van documenten die jij in beheer hebt en kosten van verweer bij onterechte claims.

Naast beroepsaansprakelijkheid kun je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is vooral handig voor bedrijven die werken met bestuurders, commissarissen en/of toezichthouders. Net als elke andere werknemer kunnen ook zij schade aanrichten. Zo kan een beslissing die zij maken bijvoorbeeld verkeerd uitpakken voor je bedrijf. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering helpt je te voorkomen dat je onbedoeld risico loopt. Deze aanvullende verzekering dekt juridische hulp, aansprakelijkheid door onbehoorlijke taakvervulling en onderlinge aansprakelijkheid van de ene bestuurder tegen de ander. Zowel voormalige, huidige als toekomstige bestuurders zijn verzekerd als je een AVB uitbreidt met bestuurdersaansprakelijkheid.

Hoe zit het met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering?

Wie als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) werkt, is de enige werknemer van zijn bedrijf. Daarom vind je het misschien wat overdreven om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, want je hebt geen werknemers in dienst die schade kunnen veroorzaken. Toch kun je niet om deze verzekering heen als jij je wilt verzekeren tegen schadeclaims. De particuliere variant dekt namelijk geen schade die ontstaat tijdens het beoefenen van je beroep.

Vergelijkbare berichten